La xarxa ferroviària de Rodalies i Regionals va patir 553 incidències greus entre principis del 2021 i agost del 2024, un mes abans de les obres de Roda de Berà. Així doncs, va registrar-se una cada 2,5 dies, segons es pot concloure d’una resposta del Departament de Territori a una pregunta parlamentària formulada per Junts.
El recompte inclou les incidències en forma d’avaria, imprevistos –com atropellaments, obstacles a la via, robatoris de cable de coure o falta de maquinista- i limitacions temporals de velocitat. La meitat d’incidències greus van ser per avaria a la infraestructura o del tren. La línia amb més dies amb afectacions va ser l’R15, que en va acumular 369.
En les dades, analitzades per l’ACN a partir de la resposta del Departament de Territori, el titular del servei, s’ha comptabilitzat el nombre d’incidències considerant si es tractaven avaries, imprevistos, treballs programats o limitacions temporals de velocitat, i vagues; i, per altra banda, els dies diferents en què hi ha hagut, en una línia o més una afectació a més de 10.000 usuaris de Rodalies o 1.000 de Regionals.
En total, les incidències d’aquesta dimensió al conjunt de la xarxa han sumat 553 en els 1.339 dies entre gener del 2021 i agost del 2024, ja sigui per errors en la senyalització, interrupcions importants del servei, com l’incendi a les instal·lacions d’Adif a Gavà del maig del 2023; l’avaria al sistema de telecomunicacions al control de trànsit centralitzat (CTC) del gestor d’infraestructures ferroviàries que el 9 de setembre del 2022 va deixar sense servei Rodalies i Regionals unes hores, tot i que les conseqüències es van arrossegar tot el dia; el robatori de coure el 12 de maig del 2024 -la mateixa jornada de les darreres eleccions al Parlament-; el descarrilament d’un Talgo a Sitges el setembre del 2022; i limitacions temporals de velocitat per diversos motius, com treballs programats o incidències; o atropellaments.
Una de les causes que va provocar més disfuncions en el servei són les limitacions temporals de velocitat, amb 35 dies a la bifurcació de Vila-seca entre l’abril i el juny del 2022, a més de mitja dotzena de casos entre Sant Vicenç de Calders i Tarragona entre l’octubre i el novembre del 2022. D’altra banda, també es va produir l’incendi al quadre de senyals de Gavà el maig del 2023, que va tenir un enorme impacte amb retards i una circulació de trens molt menor a l’habitual durant vint dies a l’R2 sud i Regionals del sud.
En aquests tres anys i vuit mesos també han destacat 34 atropellaments i almenys dues persones més que van mostrar intenció de llançar-se a la via; els 45 casos en què el tren es va demorar o suprimir davant la manca de maquinista per motius que es desconeixen -només en un cas es fa constar que és per malaltia- o els més de deu dies de treballs per restablir el tram afectat entre Girona i Caldes de Malavella pel descarrilament d’un tren de mercaderies el setembre del 2021 o tres anys més tard, el juliol del 2024, l’incendi d’un vagó amb gas liquat prop de la capital gironina.
D’altra banda, en el període analitzat per la Generalitat consten una quinzena d’incidències derivades del robatori de coure amb afectacions a més de 10.000 viatgers a Rodalies o 1.000 a Regionals. Les dades recopilades pel Departament de Territori, en canvi, no inclouen el tall de les obres de Roda de Berà, que va començar l’1 d’octubre de l’any passat. Tampoc hi consten els nombrosos retards per diverses incidències a la infraestructura d’aquesta tardor i hivern, ni la darrera vaga convocada pels sindicats, que les organitzacions majoritàries van acabar desconvocant.