La Confederació General del Treball (CGT) ha acusat la multinacional sueca H&M de “repressió sindical” per l’acomiadament de la presidenta del Comitè d’Empresa, afiliada a la CGT, del centre d’Atenció al Client d’H&M a Barcelona. Segons els representants dels treballadors, el comiat està relacionat amb la seva “activitat sindical” i coincideix amb el període electoral, fet que “constitueix una clara vulneració de la llibertat sindical i un intent directe d’interferir” en el procés d’elecció de representants.
En un comunicat, la CGT recorda que “ha aconseguit transformar les condicions laborals al centre”, i que és l’únic sindicat que ha pogut presentar llista electoral, amb un suport majoritari de la plantilla. Per a l’organització sindical, “aquest intent d’acomiadament és una estratègia deliberada per debilitar-la”: “L’empresa respon amb repressió a l’avenç de l’organització de les treballadores, que en els últims anys han impulsat vagues, defensat els seus drets i aconseguit millores laborals gràcies a la seva capacitat de lluita col·lectiva”, assenyala la CGT.
El sindicat exigeix la “paralització immediata” de l’acomiadament, la readmissió de la delegada sindical en cas que es dugui a terme i “la fi de la repressió sindical que fa anys que es desenvolupa a H&M”. De fet, la CGT avisa que qualsevol acció que no sigui la retirada de la proposta d’acomiadament serà impugnada per la treballadora afectada i pel sindicat, i destaca que aquesta situació “no és nova” a Atenció al Client, ja que “l’empresa acumula un historial preocupant de vulneracions greus de drets“.
Concretament, l’organització de treballadors cita “dues sancions per vulneració de drets fonamentals”, per no respectar el dret a vaga; “dues sancions addicionals per negar-se a facilitar informació a la representació legal de les treballadores”; “dues denúncies en curs, una per irregularitats en les contractacions i una altra per no respectar les pauses visuals obligatòries a persones que treballen davant de pantalles”; i “dos conflictes col·lectius oberts”: un per la prohibició de l’ús de telèfons mòbils al centre de treball quan els utilitzaven “per gravar les pressions que patien perquè no secundessin les vagues”, i un altre per “l’eliminació unilateral d’un dret adquirit per la plantilla”.
En resposta a les preguntes d’EL TRIANGLE, H&M s’ha negat a “comentar casos individuals relatius als nostres companys/es”, i s’ha limitat a assenyalar que “ser un ocupador just i respectar els drets dels representants dels treballadors és fonamental per a nosaltres com a companyia”.