El govern català deroga el règim per sancionar els ajuntaments que excedien el consum d’aigua

Illa defensa que "la solució no és anar posant multes" i diu que que els incompliments són per manca de recursos

    Pantà de Sau (Jordi Borràs, ACN)
    Pantà de Sau (Jordi Borràs, ACN).

    El Govern de la Generalitat de Catalunya ha derogat el règim per sancionar els ajuntaments i ens locals que excedissin el consum d’aigua màxim durant la sequera. El Consell Executiu ha aprovat un decret llei per modificar la legislació i eliminar les multes.

    En roda de premsa, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha defensat que “la solució no és anar posant multes” sinó que el que cal és “ajudar” els ajuntaments i oferir-los més recursos econòmics i tècnics. “Quan ho fem, resolen els incompliments. És bastant de sentit comú”, ha afirmat el president, que ha assegurat que els excessos de consum eren per “manca de recursos”.

    Amb l’aprovació d’aquest decret no s’iniciaran nous procediments sancionadors per excés de dotacions màximes per a abastament de poblacions en sequera ni prosseguirà la tramitació dels expedients sancionadors iniciats per a aquest incompliment. El president ha defensat que els ajuntaments no incomplien els topalls “per voluntat manifesta”, sinó per “impossibilitat per manca de recursos”.

    Illa ha assegurat que “les lleis hi són per complir-les”, però ha remarcat que quan els ajuntaments tenen dificultats econòmiques o organitzatives per la seva dimensió el que cal és “ajudar-los”. En aquest sentit, el cap de l’executiu català ha afirmat que els ajuts econòmics en l’àmbit municipal han comportat “estalvis importants” en el consum d’aigua i ha augurat que quan estiguin en marxa totes les infraestructures hídriques “encara hi haurà més estalvis”.

    El Govern manté que la sequera “s’ha de superar amb l’esforç de tothom” i ha agraït el “compromís” dels municipis en la millora de les xarxes de subministrament, especialment arran dels ajuts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per valor de 130 milions d’euros.

    A més, remarca que a finals de desembre del 2024 només hi havia 57 municipis que tenien una ordenança d’estalvi d’aigua i ara, després que l’ACA posés a disposició dels ajuntaments un model tipus, són 315 els municipis que han aprovat ordenances o altres instruments que incorporen mesures d’estalvi d’aigua.

    (Visited 24 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari