El Tribunal Suprem ha conclòs que no es pot incrementar per la via judicial la indemnització per acomiadament improcedent de 33 dies per any treballat. La sala social de l’alt tribunal ha dictat per unanimitat que la quantitat que marca l’Estatut dels Treballadors no es pot augmentar als jutjats “amb altres quanties que atenguin les circumstàncies concretes del cas” sense que suposi una vulneració del conveni 158 de la OIT.
L’article 10 d’aquest tractat disposa que davant dels acomiadaments injustificats s’ha de pagar una indemnització “adequada” fent servir conceptes genèrics que “impedeixen l’aplicació directa a cada cas”. Els magistrats assenyalen que la doctrina constitucional manifesta que la compensació de 33 dies per any és “adequada”, i que la normativa fixa una doctrina uniforme per tots els treballadors, oferint seguretat jurídica sense que sigui necessari que es provin danys específics.
L’acomiadament examinat es va produir a l’empresa BRS Relocation Services i es va jutjar en primera instància al Jutjat número 6 de Barcelona el 2 de novembre del 2021. La treballadora va recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va estimar el seu recurs el 30 de gener del 2023. L’empresa, per la seva part, va presentar un recurs de cassació per unificació de doctrina al Suprem.
La sala social del Tribunal Suprem afegeix que quan estableix paràmetres per calcular indemnitzacions per terminació contractual, el mateix Conveni de l’OIT es refereix al salari i a l’antiguitat, en línia amb el que marca l’Estatut dels Treballadors. Els magistrats assenyalen que la sentència no qüestiona “altres reparacions diferents, fixades per a altres situacions o qualificacions d’acomiadament ni, per descomptat, les que els convenis o altres pactes col·lectius o individuals puguin millorar la legalment establerta”.
CCOO i UGT han assegurat que aquesta sentència “no clou el debat sobre la suficiència de les indemnitzacions per acomiadament a Espanya”, que asseguren que es basa en els pronunciaments amb relació a la Carta Social Europea “que l’alt tribunal no analitza”.