Quan Carles Puigdemont va fugir a Bèlgica va encarregar a un grup d’enginyers i informàtics que preparessin un sistema que permetés fer referèndums ‘on line’ com el que havia promogut a nivell presencial l’1 d’octubre del 2017. L’ex-president de la Generalitat també els va encarregar que construïssin un sistema d’identificació digital que substituís el Document Nacional d’Identitat vigent avui a Espanya. Han passat més de set anys i aquest equip de tècnics no se n’ha sortit amb els encàrrecs de Puigdemont.
Ho va reconèixer Jordi Baylina, líder d’aquest grup, que ha visitat Puigdemont diverses vegades a Bèlgica des de que va fixar la seva residència en un palauet a Waterloo, en una entrevista publicada al digital Vilaweb el passat 7 de desembre. L’entrevistador planteja que Joan Matamala, empresari amic de Puigdemont que va conviure amb ell a Bèlgica els mesos posteriors a la fugida de Catalunya, ha afirmat que “amb el desenvolupament que hi ha avui dia, es podria organitzar un referèndum sense que l’estat el pogués evitar en absolut”. La resposta de Baylina, un enginyer especialitzat en noves tecnologies que viu des de fa molts anys a Suïssa, va ser que “la tecnologia ha evolucionat molt però encara li queda. La gent de Vocdoni us pot explicar les dificultats amb votacions digitals”. Vocdoni és una empresa creada poc després de la celebració del referèndum del 2017 que va néixer com una “plataforma basada en la tecnologia blockchain (cadena de blocs) per oferir solucions per fer votacions digitals segures, transparents i verificables de forma universal”.
Baylina reconeix que “hi ha moltes coses que encara falta superar per poder ver votacions homologables. La principal dificultat és que els errors són multiplicatius. Totes les votacions del món tenen un cert marge d’error, però en una votació electrònica aquest marge d’error amb una cosa molt petita pot ser molt gran”. I afegeix que “la tecnologia encara està en procés de maduració. Abans de començar a veure votacions d’estat amb cadena de blocs, segurament encara hi ha més coses que veurem a escala més petita, en ajuntaments o en organitzacions més petites”.
Vocdoni ha organitzat alguns experiments de votacions digitals amb censos limitats com és el cas de l’ajuntament de Bellpuig o Òmnium Cultural. Un referèndum on line a nivell de tot Catalunya, com el que els va demanar Puigdemont encara està molt verd.
Jordi Baylina, Joan Matamala, tres fundadors de Vocdoni -Joan Arús, Pau Escrich i Xavier Vives- i Elies Campo, l’organitzador de la campanya del CatalanGate segons la qual els telèfons i dispositius digitals de 65 independentistes van ser espiats amb els programes Pegasus i Candiru, han creat a Suïssa la societat SentinelAlliance que acaba de presentar una querella contra la Guàrdia Civil, el CNI i les empreses israelianes NSO i Saito Tech perquè es consideren afectats per aquest suposat espionatge.