La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona han participat aquest dilluns al migdia en l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Ho han fet amb una crida a “trencar els silencis” i s’han compromès a treballar conjuntament per erradicar aquest tipus de violències.
Enguany, s’ha posat el focus també en la necessitat de tenir “espais lliures i segurs”. Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor, ha fet una crida a tots els ciutadans a ser “actius” en la lluita contra aquesta xacra. Durant l’acte s’ha fet un minut de silenci en record de les víctimes de violència de gènere, un total de 16 dones i tres infants des del gener d’enguany, i s’ha llegit el manifest unitari.
Dinou feminicidis: setze dones i tres fills
Des del gener d’aquest 2024 fins a aquest 25 de novembre, s’han produït 19 feminicidis a Catalunya, dels quals 16 són de dones i 3 són a fills i filles, un dels quals és un feminicidi per violència vicària. Del total de feminicidis, 10 han tingut lloc a la província de Barcelona, 4 a Girona, 3 a Tarragona, 1 a la Catalunya Central i 1 a les Terres de l’Ebre.
La xifra de feminicidis des del gener ja supera la xifra de tot l’any 2023, període en el qual se’n van registrar 15. De gener a novembre de 2024, el 26,3% de les víctimes de feminicidi tenia entre 61 i 70 anys, i el 21% tenia entre 31 i 40 anys. Pel que fa al nombre de denúncies, segons dades del Departament d’Interior, de gener a juny s’han interposat 8.315 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella.
D’altra banda, l’atenció telefònica de la línia d’atenció contra les violències masclistes, el 900 900 120, un servei gratuït i confidencial, ha rebut fins a l’agost d’enguany 8.712 trucades per motiu de violència masclista. El 81,9% de les consultes han estat en l’àmbit de la parella o exparella, el 8,3% en l’àmbit familiar, el 7,2% en l’àmbit sociocomunitari i 2,7% en altres àmbits.
Milers de dones ateses
Les dones de Catalunya disposen de diversos serveis d’informació i atenció, que funcionen coordinadament arreu del territori. Pel que fa als Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), que informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones, des del mes de gener al juny del 2024, han fet un total de 69.361 atencions.
Concretament, han atès 17.452 dones, 6.245 de les quals es troben en situació de violència masclista. L’edat més freqüent entre les dones ateses a aquests serveis és d’entre 30 i 45 anys, en un 46,9% dels casos, seguida de la franja d’entre 46 i 65 anys, que representa un 32,2% de les dones ateses.
En relació amb el Servei d’intervenció especialitzada (SIE), dissenyant per facilitar el procés de recuperació i reparació de les violències viscudes i del dany patit, de gener a juny del 2024 el nombre de dones ateses ha estat de 8.569, 349 adolescents i 1.223 filles i fills.
D’altra banda, els serveis d’acolliment per a dones en situació de violència masclista inclouen tant els Serveis d’acolliment i recuperació (SAR), com els Serveis d’acolliment substitutori de la llar (SSLL). Es tracta de serveis destinats a les dones i a les seves filles i fills que es troben en situació de qualsevol forma de violència masclista i que necessiten un espai de protecció a causa de la situació de risc motivada per la violència.
Segons dades de l’Observatori de la Igualtat de Gènere, els SAR han atès de gener a juny de 2024, 178 dones i 124 filles i fills, i els SSLL han atès 85 dones i 51 filles i fills. Pel que fa als Serveis tècnics de punt de trobada (STPT), un recurs gratuït destinat a atendre i prevenir, en un lloc neutral i transitori i en presència de personal qualificat, la problemàtica que sorgeix en els processos de conflictivitat familiar i, en concret, en el compliment del règim de visites dels fills i filles, han atès fins al juny d’aquest any 231 famílies i 268 infants, i s’han emès 38 ordres de protecció.
Finalment, les Oficines d’atenció a les víctimes del delicte (OAVD), un servei gratuït que ofereix atenció, suport i orientació a les persones víctimes d’un delicte, han atès entre gener i octubre de 2024, 10.740 dones víctimes de violències masclistes. D’aquestes, un 69,4% tenia entre 18 i 64 anys.