Mossos admet “errors” en el dispositiu per detenir Puigdemont en l’informe enviat al Suprem

La policia catalana no va contemplar la possibilitat que l'expresident català fugís

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en la seva reaparició a Catalunya (ACN/Jordi Borràs)

Els Mossos d’Esquadra han admès “errors” en l’operativa i la planificació per detenir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en el seu retorn a Catalunya, el 8 d’agost passat. Així ho recull l’informe que el cos ha fet arribar al Tribunal Suprem aquest dimarts, segons ha avançat El Confidencial i han confirmat a l’ACN fonts coneixedores. Mossos fa autocrítica del dispositiu en el document enviat al jutge Pablo Llarena qui, l’endemà de la fugida, va demanar als Mossos d’Esquadra i al Ministeri de l’Interior informes sobre el dispositiu policial per detenir Puigdemont.

El diari citat apunta que els agents no van contemplar la possibilitat que Puigdemont tornés a marxar, i que es va poder escapolir perquè el dron que vigilava l’acte de Lluís Companys va seguir la comitiva que anava cap al Parlament, i no el cotxe blanc on va pujar l’expresident. L’informe, signat pel comissari en cap, Eduard Sallent, expressa que la idea que Puigdemont fugís “s’escapa de tota lògica racional o política” i que els Mossos estaven preparats per fer una detenció amb criteris “d’oportunitat i proporcionalitat”.

El cos policial argumenta que l’expresident se’ls va escapar en cotxe i “camuflat” amb una gorra de beisbol aprofitant la “confusió i incertesa” generada. A més, explica que un cop es va veure l’expresident a la part superior del passeig Lluís Companys, es va “comprovar que estava rodejat de centenars de persones” i que no era “oportú” actuar amb l’ús de la força allà, ja que es preveia que després anés cap al Parlament. “El desenvolupament dels fets posteriors posa de manifest que no es va produir aquest desplaçament cap al Parlament, motiu pel qual no es va disposar d’un moment per procedir a la detenció”, reconeixen els Mossos.

D’altra banda, els enfrontaments que van produir-se a una de les portes del parc de la Ciutadella van provocar que “l’atenció dels policies se centrés en aquest punt” i que l’agent que estava seguint el cotxe de Puigdemont “no pogués accedir al canal de comunicacions a través de la seva emissora”. “És rellevant destacar la impossibilitat que va tenir l’agent de comunicar a través de l’emissora el que estava observant“, recull el document, una circumstància que va provocar que el Centre de Coordinació no estigués informat de la ubicació real de l’expresident i se centrés a seguir la comitiva dels polítics caminant pel passeig Lluís Companys en direcció a l’entrada del parc de la Ciutadella.

L’agent, mentrestant, va perseguir a peu el vehicle de Puigdemont i es va confondre “per la tensió del moment” i va informar erròniament del model -un Peugeot i no un Honda HRV-. Tampoc va poder detallar amb exactitud la matrícula, sinó que en va oferir una lectura parcial. En un moment, el semàfor es posa en verd, el cotxe segueix la marxa i mosso li perd la pista.

També ha transcendit, publica La Vanguardia, que el president del Parlament, Josep Rull, va impedir als Mossos inspeccionar l’edifici institucional hores abans de la fugida de l’expresident català, que pretenia entrar a la cambra a través del zoo, però no va poder fer-ho per la forta presència policial.

L’informe del Ministeri

En l’informe que el Ministeri de l’Interior va remetre al Suprem, s’indicava que l’Estat va oferir als Mossos d’Esquadra el suport dels cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per a l’operatiu de detenció de l’expresident de la Generalitat, però aquests no el van requerir. També apuntava que els dispositius de control i vigilància dels cossos policials de l’executiu espanyol no van detectar “en cap moment” la presència de Puigdemont a fronteres, ports i aeroports des que el passat 11 de juny el magistrat instructor del Suprem va decidir mantenir en vigor la seva ordre de detenció. Un cop coneguda la fuga de Puigdemont el passat dijous, el ministeri va reforçar la vigilància en aquests punts.

Interior remarcava que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van mantenir actius els controls a les fronteres durant els dies previs a la fuga de Puigdemont, especialment a Barcelona i a l’àrea metropolitana. Ara bé, apuntava que en aquest moment, i donada “la competència i les capacitats operatives” dels Mossos, no van portar a terme cap operatiu en paral·lel per detenir Puigdemont.

(Visited 64 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari