Site icon El Triangle

El govern central deixa de congelar els preus de lloguers a partir del juliol

Pedro Sánchez, al Congrés

Pedro Sánchez, al Congrés

El govern central ha decidit no prorrogar la congelació de preus de lloguers en finalitzar els contractes a partir de l’1 de juliol. La mesura tenia com a objectiu evitar augments abusius de preus en un context inflacionari, però els llogaters ja no podran renovar els contractes sense patir increments. Tot i les pressions d’Unides Podem, soci minoritari del govern central,  no va aconseguir estendre aquesta mesura a causa de l’oposició del PSOE. Tot i això, s’ha acordat prorrogar la prohibició dels desnonaments sense alternativa residencial i mantenir el límit d’increment de lloguers vinculat a l’Índex de Preus de Consum (IPC) en un 2% fins a finals d’any.

Altres mesures que finalitzaven a finals de juny, com ara la rebaixa de l’IVA en aliments i la bonificació del transport públic, es prorrogaran per sis mesos més. La prioritat de l’executiu de Pedro Sánchez són les eleccions generals, i volen evitar retallades a les portes dels comicis malgrat les pressions per l’encariment del cost de vida i la sol·licitud de la Comissió Europea d’ajustar els comptes. Per això, Sánchez ha anunciat en una entrevista a la SER que s’aprovarà la desgravació del 15% en l’impost sobre la renda (IRPF) per a les persones que comprin un vehicle elèctric.

El govern central havia planejat començar a rebaixar les mesures estructurals adoptades durant la pandèmia com a resposta a les recomanacions de la Comissió Europea, que va demanar eliminar les ajudes per a la crisi energètica. Tot i això, a causa del mal resultat electoral i l’avançament de les eleccions generals, s’han estès la majoria de les mesures vigents fins a finals d’any, postergant el compliment de les regles fiscals establertes per la UE, com el dèficit del 3%, per 2025.

L’executiu central ha fet marxa enrere amb algunes mesures costoses i regressives, i ha seguit les recomanacions d’organismes econòmics nacionals i internacionals que advoquen per una focalització més gran en els més vulnerables. Algunes de les subvencions, com la del combustible, han expirat o estan en discussió al Consell de Ministres. Tot i que els preus dels combustibles han augmentat lleugerament, es mantenen en nivells anteriors a la crisi a Ucraïna.

Exit mobile version