Site icon El Triangle

Lluc Salellas aconsegueix l’alcaldia però obre una crisi a la CUP de Girona

El periodista i politòleg Lluc Salellas és el nou alcalde de Girona. Ha estat elegit amb els vots favorables de la seva candidatura, Guanyem Girona-Alternativa municipalista (8), els de JxCat (6) i els d’ERC (3). En total, 17 regidors, tres per sobre dels que marca la majoria absoluta del consistori. Així, la CUP es fa amb l’alcaldia de Girona i evita que l’assumeixi la candidata més votada a les eleccions del passat 28 de maig, la socialista Sílvia Paneque. Paneque va obtenir els 8 vots de la seva candidatura.

L’opció de pactar amb la dreta independentista passarà factura als anticapitalistes. Ja abans que els sis regidors del partit de Laura Borràs i Jordi Turull donessin l’alcaldia a Salellas, diverses entitats gironines vinculades a la CUP han criticat el seu decantament dretà. Grups com Lluita Internacionalista o l’Ateneu Salvador Catà li ho han recriminat públicament.

Salellas és regidor de la CUP a Girona des del 2015 i estava convençut que seria el candidat més votat a les eleccions. El PSC, però, va obtenir 8.644 vots (un 25,22% dels emesos) mentre que Guanyem Girona-Alternativa municipalista en va obtenir uns 650 menys: 7.988 (23,31% del total). L’alcalde anticapitalista de Girona tindrà com a mà dreta Gemma Geis (JxCat9 que, en la seva etapa com a consellera d’Investigació i Recerca, va patir una dura oposició per part del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), vinculat a la CUP. Quim Ayats, d’ERC, tindrà un paper més secundari al govern gironí com a segon tinent d’alcalde.

Salellas ha aconseguit l’alcaldia però ha perdut simpaties i suports entre els companys i companyes anticapitalistes que el van portar a l’ajuntament de Girona ara fa vuit anys per oposar-se a Convergència Democràtica no per governar de bracet amb ella o els seus hereus.

Exit mobile version