Site icon El Triangle

Espanya, al capdavant de la UE en risc de pobresa infantil

Dos nens dibuixen en una taula

Save the Children ha assenyalat en el seu darrer informe que Espanya i Romania són els països de la Unió Europea (UE) que presenten les taxes més elevades de risc de pobresa infantil o exclusió social, un 33,4% i un 41,5%, respectivament. Al conjunt de la UE, segons dades del 2021, hi ha més de 19,6 milions de nens i nenes que viuen en situació de pobresa o d’exclusió social, 200.000 més que l’any anterior.

“Mentre que la pobresa infantil afecta un de cada quatre nens i nenes a Europa, en el cas d’Espanya afecta un de cada tres”, recorda el director general de Save the Children Espanya, Andrés Conde. “Per això, el repte a Espanya consisteix a garantir que les comunitats autònomes i els municipis, on la responsabilitat de la prestació de serveis clau per al benestar de la infància és major, s’incorporin i elaborin els seus propis plans d’acció de Garantia Infantil”, afegeix Conde.

L’informe assenyala el cost de la vida, la crisi climàtica i la pandèmia com a principals causes de l’alarmant augment d’infants que viuen en la pobresa i l’exclusió social, així com la guerra a Ucraïna, que ha suposat una “càrrega addicional” especialment per a les famílies amb ingressos baixos i mitjans. “El preu d’aliments bàsics com la llet, els cereals i l’oli s’ha disparat, obligant les famílies a saltar-se menjars i racionar els aliments”, destaca el document.

No obstant això, per a Save the Children “hi ha esperança” i, en aquest sentit, destaca la Garantia Infantil Europea, el primer instrument polític de la UE destinat a abordar les desigualtats i l’exclusió en la infància. “La Garantia Infantil Europea és la clau per a fer front a la creixent desigualtat i proporcionar un futur millor a milions de nens i nenes. Els governs han d’assegurar-se que aprofiten plenament aquest marc contra la pobresa infantil. Ara és el moment de prendre decisions audaces i d’un finançament estratègic per a ampliar ràpidament la protecció i mitigar els efectes de la crisi per a les generacions actuals i futures de nens i nenes”, conclou la directora de Save the Children Europa, Ylva Sperling.

Exit mobile version