Site icon El Triangle

El CAC respon les queixes pels ‘puta Espanya’ a TV3 dient que “s’engloba dins els paràmetres de l’humor”

La consellera secretària del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Laura Pinyol, ha respost per correu electrònic a les desenes de catalans que van omplir la bústia de queixes d’aquest organisme protestant pels insults diaris a Espanya al programa Zona Franca de TV3 dient que “entenem que poden molestar o ferir la sensibilitat d’algunes persones” però que aquests exabruptes “no són susceptibles de cap actuació del Consell”.

Pinyol raona la seva negativa a exigir que el presentador de Zona Franca, Joel Díaz, deixi de començar cada programa cridant “puta nit i bona Espanya” dient que es tracta d’un producte televisiu “d’entreteniment que s’adreça a l’audiència en base al codi comunicatiu de l’humor. Les intervencions del conductor i de les persones que col·laboren amb el programa es caracteritzen per fer un abordatge transgressor de temes controvertits i per incorporar elements satírics, sarcàstics i irònics. Així, tot els elements discursius s’engloben dins dels paràmetres de l’humor i difícilment hi ha possibilitat de confusió per que fa al propòsit comunicatiu”.

Amb aquesta confusa i mal construïda frase, la consellera secretària del CAC, elegida a proposta d’ERC, acaba la seva breu carta en la qual també diu que “us fem avinent que la interpretació del significat i de la intencionalitat d’aquestes expressions s’ha de fer tenint en compte el context i l’horari d’emissió”. Zona Franca s’emet de dilluns a dijous, pels volts de les 12 de la nit.

Zona Franca va començar les seves emissions el 18 d’octubre. El primer que va fer Joel Díaz a l’entrar al plató aquell dia va ser cridar “puta nit i bona Espanya”, expressió que va ser acollida amb grans aplaudiments per part del públic a instàncies del regidor del programa. Díaz va dir que s’havia equivocat, que era al revés, i ho va atribuir als nervis de l’estrena. Als programes posteriors, però, ha continuat fent el mateix crit per començar-los.

La diputada del PP Lorena Roldán va interpel·lar el passat divendres el director de TV3, Sigfrid Gras, a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), sobre l’ús d’aquest insult al programa que presenta Joel Díaz i li va demanar si defensava Zona Franca. Gras va contestar: “Defenso Zona Franca. No podem ser una televisió perfecte. Defensem ser una televisió que no sigui blanca i s’arrisqui”.

Zona Franca costa 1,5 milions d’euros a la CCMA i el seu contracte dura fins el proper mes de juliol. De moment, Díaz ha cridat ja 34 cops “puta nit i bona Espanya” a la televisió pública. Si ho continua fent durant tota la temporada pot arribar a cridar-ho més de 150 cops. Sol acomiadar el programa cridant “Visca Catalunya!”.

 

Exit mobile version