Site icon El Triangle

Els grups d’oposició a la Paeria paralitzen el macropolígon industrial que amenaça l’horta de Lleida

El paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo (ERC), i el seu tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius (JxCat), s’han emportat una sonada bufetada. El plenari de l’Ajuntament, reunit aquest divendres, ha aprovat una moció del PSC que insta la Paeria a exigir l’aturada de la tramitació del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) que promou la Generalitat i que amenaça amb la destrucció de les riques zones d’horta d’El Graeló i Quatre Pilans.

Aquesta moció ha comptat amb el suport dels grups municipals del PSC, Comú, PP i Ciutadans, que sumen més vots que el govern municipal, format per ERC i JxCat. La moció també reclama que s’enceti un procés participatiu “transparent i rigorós” per debatre en profunditat l’impacte socioeconòmic, mediambiental i paisatgístic que tindrà aquest macropolígon, que afecta un total de 1.280 hectàrees.

El projecte d’aquest macropolígon compta amb l’oposició frontal dels més de 200 veïns damnificats, que es veurien obligats a marxar de casa seva i a abandonar els conreus d’horta. També té una forta incidència en el barri de Magraners, que quedaria a tocar de la nova zona industrial.

Uns dels aspectes més criticats és el gegantisme d’aquest futur macropolígon, que anirà destinat a grans activitats logístiques i industrials. La parcel·la mínima que preveu el PDUAE és de quatre hectàrees. A més, contempla la creació d’una gigaparcel·la de 135 hectàrees on, segons el projecte presentat a informació pública, s’hi podrà instal·lar una enorme indústria de la categoria Seveso (reservada a les activitats perilloses, com les químiques).

Els veïns del Graeló i Quatre Pilans denuncien el secretisme que ha envoltat la tramitació d’aquest projecte urbanístic i es consideren “enganyats” i “traïts” per l’equip de govern de la Paeria. En una entrevista mantinguda recentment amb la tinent d’alcalde Jordina Freixenet (ERC), aquesta els va manifestar que el projecte “era cosa de JxCat” i que ERC encara no havia entrat a analitzar-lo a fons.

No només el vot contrari del plenari municipal de Lleida suposa una frenada en sec del macropolígon de Torreblanca-Quatre Pilans. També la sortida de JxCat del Govern de la Generalitat pot deixar-lo en via morta, ja que el seu gran impulsor i valedor era el departament de Territori i Sostenibilitat, que fins ara dirigia el destituït Jordi Puigneró. L’obligada recomposició del Govern també comportarà la sortida del lleidatà Isidre Gavín (JxCat), secretari de Mobilitat i Logística i que és el “responsable intel·lectual” i “pare polític” d’aquesta barrabassada urbanística que amenaça l’horta i el futur de Lleida.

Exit mobile version