Els grups d’oposició a la Paeria paralitzen el macropolígon industrial que amenaça l’horta de Lleida

El projecte, actualment en fase d’informació pública, contempla una gigaparcel·la de 135 hectàrees que permet la instal·lació d’activitats Seveso

El paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo (ERC), i el seu tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius (JxCat), s’han emportat una sonada bufetada. El plenari de l’Ajuntament, reunit aquest divendres, ha aprovat una moció del PSC que insta la Paeria a exigir l’aturada de la tramitació del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) que promou la Generalitat i que amenaça amb la destrucció de les riques zones d’horta d’El Graeló i Quatre Pilans.

Aquesta moció ha comptat amb el suport dels grups municipals del PSC, Comú, PP i Ciutadans, que sumen més vots que el govern municipal, format per ERC i JxCat. La moció també reclama que s’enceti un procés participatiu “transparent i rigorós” per debatre en profunditat l’impacte socioeconòmic, mediambiental i paisatgístic que tindrà aquest macropolígon, que afecta un total de 1.280 hectàrees.

El projecte d’aquest macropolígon compta amb l’oposició frontal dels més de 200 veïns damnificats, que es veurien obligats a marxar de casa seva i a abandonar els conreus d’horta. També té una forta incidència en el barri de Magraners, que quedaria a tocar de la nova zona industrial.

Uns dels aspectes més criticats és el gegantisme d’aquest futur macropolígon, que anirà destinat a grans activitats logístiques i industrials. La parcel·la mínima que preveu el PDUAE és de quatre hectàrees. A més, contempla la creació d’una gigaparcel·la de 135 hectàrees on, segons el projecte presentat a informació pública, s’hi podrà instal·lar una enorme indústria de la categoria Seveso (reservada a les activitats perilloses, com les químiques).

Els veïns del Graeló i Quatre Pilans denuncien el secretisme que ha envoltat la tramitació d’aquest projecte urbanístic i es consideren “enganyats” i “traïts” per l’equip de govern de la Paeria. En una entrevista mantinguda recentment amb la tinent d’alcalde Jordina Freixenet (ERC), aquesta els va manifestar que el projecte “era cosa de JxCat” i que ERC encara no havia entrat a analitzar-lo a fons.

No només el vot contrari del plenari municipal de Lleida suposa una frenada en sec del macropolígon de Torreblanca-Quatre Pilans. També la sortida de JxCat del Govern de la Generalitat pot deixar-lo en via morta, ja que el seu gran impulsor i valedor era el departament de Territori i Sostenibilitat, que fins ara dirigia el destituït Jordi Puigneró. L’obligada recomposició del Govern també comportarà la sortida del lleidatà Isidre Gavín (JxCat), secretari de Mobilitat i Logística i que és el “responsable intel·lectual” i “pare polític” d’aquesta barrabassada urbanística que amenaça l’horta i el futur de Lleida.

(Visited 121 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari