Site icon El Triangle

La presència de dones als informatius dels mitjans de comunicació de la Generalitat, per sota del 30%

“La presència de les dones en els informatius diaris dels dos mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) analitzats és clarament minoritària i se situa per sota d’un terç del total durant el 2019, tant a TV3 (26,9%) com a Catalunya Ràdio (29,9%). Respecte l’any 2018, el percentatge d’aquesta presència es manté estable a Catalunya Ràdio i retrocedeix tres punts a TV3”. Així comença l’apartat que dedica a la presència i la representació de les dones a la programació de la CCMA  l’“Informe en relació amb el compliment de les missions de servei públic de competència de la Generalitat” corresponent a l’any 2019 i que va analitzar el Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) a primers de setembre.

“El tractament desigual de les dones en els informatius diaris es dona tant en termes quantitatius com en la representació que se’n fa. Així, tot i que homes i dones apareixen majoritàriament en la informació per la seva activitat pública, les dones desenvolupen un rol pertanyent a l’esfera privada (aliè a l’activitat pública, professional o social) en una proporció més elevada. El 2019, la proporció de temps de paraula de les dones associat a l’esfera privada és prop del triple que la dels homes a la televisió (8,6% dels homes i 23,2% les dones) i el doble a la ràdio (5,4% els homes i 10,9% les dones)”, recull l’Informe.  Pel que fa a l’àmbit polític, les dones que prenen la paraula representen un 29,3% del temps total que hi dedica TV3 i un 32,6% del que hi dedica Catalunya Ràdio.

Les dones obtenen a TV3 més del 50% del temps de paraula en sectors com el sanitari (68%) o el teixit associatiu (53,6%). En canvi, la seva presència és clarament minoritària en tots els rols associats al món de l’economia i el treball –associacions i col·lectius professionals (30,9%), sindicats (23,6%), actors econòmics (18,2%) o organitzacions empresarials (10,8%)- i en l’àmbit esportiu (12,9%). A Catalunya Ràdio, la veu femenina és majoritària al sector educatiu (52,5%) però només arriba a 31,2% entre els actors econòmics, al 15,9% entre representants d’associacions i col·lectius professionals, al 13,9% al món sindical i al 7,7% en l’empresarial.

La presència de les dones és minoritària en la majoria de les temàtiques de la informació dels informatius de TV3 analitzats, que només registren xifres superiors al 50% en les notícies sobre sanitat.  En altres àrees temàtiques, però, la proporció de temps de paraula s’aproxima a la meitat, com en informacions de societat (49,5%), conflictes socials (47,1%), educació i ensenyament (46,6%) i art i cultura (43,8%).  En els informatius diaris de Catalunya Ràdio, les dones tenen menys presència que els homes en tots els àmbits temàtics de la informació i únicament es registren percentatges propers al 50% en notícies sobre sanitat, conflictes socials, ciència i tecnologia i medi ambient.

La participació de dones i homes en debats i entrevistes de TVC (TV3, 3/24 i 33) i Catalunya Ràdio durant el 2019 també mostra un escenari desigual: el nombre d’intervencions de dones se situa aproximadament en el 35% del total, tant a la televisió com a la ràdio.

Exit mobile version