Site icon El Triangle

Professionals de la salut i la ciència reclamen canvis en la mobilitat

Imatge d'arxiu d'un embús de trànsit

Més de 150 professionals de la salut i científics dels principals centres catalans han reclamat als alcaldes de Catalunya canvis "profunds i urgents" en el model de mobilitat "insostenible" actual. Els professionals els han enviat una missiva per alertar-los de l'augment d'emissions contaminants, que ha tornat després del confinament, i els demanen un "pla de xoc".

En roda de premsa aquest dimarts, han alertat que la contaminació de l'aire és el principal problema de salut pública a les ciutats i que la principal causa és el trànsit rodat. Han considerat que les mesures impulsades per algunes ciutats han estat "tímides i parcials".

Els signants s'han sumat a la campanya 'Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat!' per demanar un pla de desconfinament "en què es prioritzin les persones i la mobilitat socialment justa i ambientalment sostenible en detriment de l'ús del vehicle privat".

Així, han reclamat un pla de xoc que converteixi les calçades en viari prioritari per vianants i bicis a tots els carrers i accessos a les ciutats i mesures d'urgència en el transport públic. Entre aquestes, la conversió del carril esquerre en carril BUS a totes les vies d'accés a les grans ciutats.

En la carta, han recordat que amb el confinament es va reduir la contaminació i moltes ciutats van començar a complir per primer cop en dècades les recomanacions en qualitat de l'aire de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Exit mobile version