Site icon El Triangle

Espanya limita la lliure circulació de ciutadans per frenar el coronavirus

Consell de Ministres

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dissabte el decret que declara l'estat d'alarma per fer front al coronavirus i que, entre altres mesures, preveu restringir el moviment de persones excepte per anar a treballar, comprar aliments o medicaments, acudir a hospitals o tenir cura de gent gran o persones dependents.

Ho ha explicat el president del govern, Pedro Sánchez, després del Consell de Ministres. En principi la durada de les mesures seria de quinze dies, tot i que podrien ampliar-se.

Aquesta limitació a la llibertat de circulació entrarà en vigor de manera immediata. També tindrà altres excepcions, com la tornada al lloc de residència habitual o per altres causes de força major degudament justificades.

Interior assumeix els Mossos

Un dels punts més polèmics és el que es refereix a la seguretat. Els Mossos i l'Ertzaintza, així com les policies locals "quedaran sota les ordres directes" del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, fet que ja ha alçat les queixes del president Quim Torra. El ministre podrà disposar de la policia catalana per "tot el que sigui necessari per a la protecció de persones, béns i llocs" i podria imposar "serveis extraordinaris". D’altra banda, Sánchez també ha dit que l’exercit està preparat per intervenir.

Sánchez també ha deixat clar que "l'autoritat competent a tot el territori serà el govern d'Espanya" i ho ha concretat centralitzat el poder en els ministeris d'Interior, Sanitat i Transports. Pel que fa a la petició de Torra per confinar Catalunya, el president espanyol s'ha limitat a dir: "És igual on visqui un. Tots i cada un dels ciutadans només podran sortir del seu domicili, per treballar, comprar, a treure el gos, etc. Aquestes són les activitats quotidianes que es podran fer".

El Consell de Ministres, que ha començat cap a les 10 del matí, s'ha allargat fins a les sis de la tarda. El retard en la compareixença és pel debat intern entre els ministeris sobre quines mesures s'aplicaven i qui les aplica.

Exit mobile version