Site icon El Triangle

Ecologistes consideren que l’excedent d’aigua fa innecessària la dessalinitzadora del Foix

Representants de la PDE, Gepec i Aigua És Vida, al barranc de Barenys - Foto: ACN, Eloi Tost

Aigua és Vida, el Gepec-EdC i la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) han assegurat aquest dimarts que la dessalinitzadora del Foix projectada pel govern de la Generalitat no és necessària. Aquests grups ecologistes han dut a terme un estudi segons el qual l’excedent que el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) té sobre l’aigua que pot agafar del riu Ebre és superior al potencial de la futura dessalinitzadora.

Les seves estimacions indiquen que el CAT podria utilitzar fins a 24hm3 anuals més, mentre que la planta en produiria uns 20hm3. Quim Pérez, portaveu d’Aigua És Vida, ha exposat que la regeneració d’aigua de les depuradores del Camp de Tarragona, amb el potencial de generar 32 hm3 anuals, juntament amb altres mesures d’estalvi, és suficient per garantir l’abastiment.

Per part de Gepec, Andreu Escolà ha manifestat que “d’aigua no en falta, hi ha una mala administració“, i s’ha mostrat crític amb l’estratègia del govern de la Generalitat. “Es basa en una política d’oferir aigua sense fi i això a mig termini posa el sistema en fallida. Nosaltres apostem per la gestió de la demanda i múltiples fonts d’abastament, mentre ells aposten per grans infraestructures i un gran volum d’aigua per oferir a tots els usos. Això en un clima mediterrani és totalment insostenible“, ha subratllat.

Alhora, els ecologistes han reclamat a la Generalitat que faci les obres per tal que els pagesos del Baix Camp puguin fer servir l’aigua tractada de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Reus per regar i evitar així el traspàs d’aigua del riu Siurana a Riudecanyes.

“Avui s’estan enduent entre 500 i 600 litres per segon (l/s) del Siurana a Riudecanyes, quan al riu se’n deixen 60 l/s. Reus llença una aigua a Barenys des de fa trenta anys que no s’ha volgut gestionar i la sequera ha demostrat que Reus no necessita l’aigua del Siurana”, ha manifestat Escolà. Segons els ecologistes, des de l’EDAR cap al barranc s’aboquen fins a 300 l/s, una aigua que acaba al mar a Salou, on històricament s’han produït inundacions.

Exit mobile version
Aneu a la barra d'eines