L’informe anual sobre l’Estat de dret de la Civil Liberties Union for Europe (Liberties) alerta que Espanya es troba en una situació d’”estancament” en els seus indicadors democràtics. Segons el document, el país no ha experimentat avenços significatius en la independència judicial, la transparència política i la protecció dels drets fonamentals.
“Espanya no ha reformat el seu sistema judicial, que manté estructures heretades de la seva dictadura“, indica l’informe de Liberties, que assenyala la paràlisi del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) com el principal element preocupant al país. El bloqueig del CGPJ es va resoldre el 25 de juny de 2024, quan el PP i el PSOE van arribar a un acord per a la seva renovació després de més de cinc anys d’immobilisme.
“Espanya no ha pres mesures per assegurar que els membres del Poder Judicial siguin escollits pels jutges com demana la Comissió Europea, i la decisió roman en mans dels partits polítics en un sistema poc transparent”, destaca el text. En aquest sentit, el document assenyala que el sistema judicial continua patint interferències polítiques, amb deficiències en el nomenament i la destitució de jutges, i també alerta sobre la manca d’execució de sentències, un problema compartit amb altres països de la Unió Europea (UE).
En matèria de corrupció, el text la defineix com a un problema “sistèmic” i “comú”, i indica que està “concentrat en els principals partits polítics i les més altes institucions de l’Estat, com evidencia l’exili del rei emèrit Joan Carles I“. L’informe assenyala dificultats per regular els conflictes d’interessos i la transparència del lobby, així com una protecció insuficient dels denunciants, i destaca que la majoria de les contractacions públiques “són privilegi de grans empreses properes al govern”.
Retrocés en la protecció de drets civils
Encara que Espanya no és un dels països que Liberties considera “desmantelladors de la democràcia”, sí que ha registrat un retrocés en la protecció dels drets civils. En aquest sentit, l’informe alerta que “des de la introducció de l’anomenada llei mordassa s’han restringit drets, s’han realitzat reformes insuficients i s’han mantingut disposicions regressives que menyscaben els drets civils i la confiança en el poder polític”.
El text alerta del deteriorament del clima per a la societat civil i indica que activistes i organitzacions no governamentals enfronten obstacles creixents i restriccions en l’exercici del dret de protesta. L’informe, a més, denuncia l’ús desproporcionat de la força policial en manifestacions, especialment en mobilitzacions climàtiques i propalestines.
D’altra banda, el text apunta que la llibertat de premsa es veu amenaçada per la influència política en els mitjans públics i per l’opacitat en la propietat mediàtica. A més, apunta el document, el marc electoral espanyol està condicionat per la manipulació de la publicitat política.
L’informe de Liberties, elaborat amb la participació de 43 organitzacions de drets humans en 21 països de la Unió Europea, conclou que el conjunt de la UE pateix un retrocés democràtic davant la resposta insuficient de les institucions europees.