L’Institut Cervantes de Shanghai ha obert les portes en aquesta metròpoli oriental xinesa, amb la presència del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la cerimònia d’inauguració. L’institut, que porta el nom del famós escriptor espanyol Miguel de Cervantes, és el segon establert a la Xina després de l’obert a Pequín el 2006. Aquest moviment no només consolida els llaços d’intercanvis culturals entre la Xina i Espanya, sinó que també converteix a Espanya en el primer país europeu amb dos centres culturals a la Xina.
L’espanyol, com a idioma amb la segona major població de parlants natius del món, està guanyant popularitat a la Xina. Així mateix, Espanya és un dels països més actius en l’aprenentatge del xinès mandarí entre els membres de la Unió Europea. Això demostra el gran interès de totes dues parts en l’idioma i la cultura de cadascun, va indicar Pedro Sánchez. «L’atenció mútua entre la Xina i Espanya a l’ensenyament d’idiomes i els intercanvis culturals no només afavoreix el desenvolupament de les relacions bilaterals, sinó que també construeix un pont a través del Pacífic, connectant la Xina amb Amèrica Llatina i el Carib, on el 90% de la població és hispanoparlant», va agregar Sánchez.
«En el camp de les humanitats, tant la Xina com Espanya tenen el desig de promoure els seus intercanvis culturals i l’aprenentatge mutu entre civilitzacions, a fi de crear una bona atmosfera per a aprofundir l’entesa mútua», va apuntar Sun Yiran, doctor de l’Institut d’Economia Mundial de l’Acadèmia de Ciències Socials de Shanghai. Sun Yiran va recordar que, en l’actualitat, hi ha nou Instituts Confuci oberts a Espanya.
“El llenguatge és un pont per a l’intercanvi, i l’Institut Cervantes de Shanghai portarà l’entesa mútua i la cooperació entre els dos països a un nou nivell”, va assegurar en la seva intervenció Luis García Montero, director de l’Institut Cervantes. García Montero va explicar que l’Institut Cervantes ha subscrit acords amb el Centre d’Exàmens del Ministeri d’Educació de la Xina i ha cooperat amb diversos centres d’alts estudis al país, incloent-hi la Universitat de Fudan, la Universitat de Zhejiang i la Universitat d’Estudis Internacionals de Shangai, entre altres.
Per la seva banda, Inma González Puy, directora de l’Institut Cervantes de Shanghai, va compartir les seves experiències en la promoció de l’educació de l’espanyol a la Xina. «He estat testimoni de l’entusiasme dels estudiants xinesos per la llengua i la cultura espanyoles. Esperem que l’Institut Cervantes de Shangai pugui convertir-se en una finestra per als intercanvis culturals entre la Xina i Espanya», va dir González Puy.
“La inauguració de l’Institut Cervantes de Shanghai no només compleix amb el compromís d’aprofundir les relacions entre totes dues parts en el camp de les humanitats, sinó que també és un reconeixement a tots els que han promogut incansablement els intercanvis culturals i lingüístics entre Espanya i la Xina”, va concloure el president Pedro Sánchez.