El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha desestimat la demanda de l’expresident català Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín contra la negativa del Parlament Europeu a acceptar-los com a eurodiputats des de l’inici de la legislatura 2019-2024.
En la sentència llegida aquest dijous pel vicepresident del TJUE, Lars Bay Larsen, el tribunal ha assegurat que l’Eurocambra no té marge per qüestionar la llista final d’eurodiputats que envia Espanya, que en aquell cas va excloure electes que no van jurar la Constitució, i ha indicat que fer-ho implicaria vulnerar el repartiment de competències entre la UE i els estats membres.
A més, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg ha assenyalat als dos representants de Junts que poden recórrer a justícia espanyola i, en tot cas, que aquests tribunals preguntin al TJUE al respecte.
En concret, el TJUE ha conclòs que els tribunals espanyols tenen la competència exclusiva per controlar “l’exactitud” d’aquesta llista d’acord amb el dret de la UE i que, si hi ha una petició de prejudicials a Luxemburg, llavors el TJUE es pronunciarà sobre el cas en última instància. Així, el TJUE ha evitat entrar al fons de la qüestió: si el requisit de jurar la Constitució per ser eurodiputat és compatible amb el dret de la UE.
Comín, pendent del TJUE
El Parlament Europeu estava a l’espera d’aquesta resolució judicial per decidir sobre l’escó de Comín, a qui ha tornat a negar el seient aquesta legislatura pel mateix motiu. Comín va interposar un nou recurs i una petició de cautelars al Tribunal General de la UE, primera instància a Luxemburg, per reclamar el seu reconeixement com a eurodiputat després de guanyar un escó per Junts en les eleccions europees del juny d’enguany. El Parlament Europeu, presidit per la popular Roberta Metsola, va optar al juliol per deixar vacant el seu escó després que la Junta Electoral Central (JEC) publiqués la llista final d’eurodiputats per part de l’Estat sense el dirigent independentista perquè no havia jurat la Constitució.