Els Mossos reclamen una “estratègia transversal” més enllà de la policial en barris conflictius i vulnerables

La policia catalana ha confiscat més de 3.800 armes blanques des del gener

Pere Ferrer

El director general de la Policia de la Generalitat de Catalunya, Pere Ferrer, ha reclamat una “estratègia transversal” que vagi més enllà del component policial en els barris més conflictius i vulnerables. En declaracions a RAC1 i Catalunya Ràdio, ha reflexionat que realitats com la del barri Font de la Pólvora de Girona poden estar relacionades amb la droga però també per d’altres aspectes com les taxes d’atur, els problemes d’habitatge o l’absentisme escolar.

En tot cas, el director general dels Mossos ha insistit que el compromís policial és total i s’ha mostrat convençut que es detindrà el responsable dels trets que van causar la mort a dues persones a Girona. Ha alertat, però que la investigació requereix el seu temps.

Ferrer no ha donat detalls sobre la investigació pels fets de Girona, ja que ha insistit que la investigació està sota secret de sumari. “Estic convençut que el trobarem i el posarem a disposició de la justícia”, ha afirmat. Ha demanat, però temps per poder investigar-ho tot i ha posat com a exemple el cas del violador d’Igualada, on van fer falta sis mesos per detenir l’autor dels fets.

Sí que ha plantejat que el fet que el presumpte autor dels trets tingués una arma d’aquestes característiques a casa pot estar relacionat amb l’avenç del mercat de la droga i la proliferació de grups cada cop més especialitzats. Així, ha reconegut que amb la popularització de l’ús de la droga també ha pujat la violència a Catalunya. Ha afegit que aquesta és una realitat de la qual fa temps que alerten i que amb el temps s’ha anat especialitzant i ha acabat desembocant en grups que també trafiquen amb armes i fan blanqueig de capitals. En aquest sentit, ha apuntat que el context europeu amb guerres dins del continent també afavoreix aquest tràfic d’armes.

A més, ha posat sobre la taula el “monocultiu” de model d’oci que existeix en alguns espais de Catalunya, amb elevats consum d’alcohol i drogues, i centrant-se en grans masses. Una “festa desenfrenada” que ha conclòs que “genera problemes”. Per això, ha demanat també diversificar el model d’oci i turisme.

D’altra banda, però ha insistit que hi ha problemes socials que acaben desembocant en conflictes que requereixen presència policial. Ferrer ha volgut deixar clar que la policia “no és responsable de la motivació de la violència” i ha afegit que el seu compromís és actuar per tal de buscar solucions quan aquesta esclata i recuperar el “control” en aquells barris on s’ha perdut. Ha dit, però que fa falta una actuació social transversal per tal de trobar solucions.

Ha assegurat que els Mossos d’Esquadra poden anar a Girona, com a exemple, tantes vegades com li ho demani l’alcalde, però ha reivindicat que després de posar policies s’ha de pensar “què fer en aquests entorns complexos”.

Actuacions contra les armes blanques

Sobre la mort d’una altra persona a Barcelona per arma blanca durant la revetlla de Sant Joan, ha explicat que fa mesos que la brigada mòbil dels Mossos fa patrullatges cada nit per l’augment de la violència i ha explicat que, en el conjunt de Catalunya, s’han fet més de 34.000 hores de patrullatge preventiu dirigit exclusivament a les armes blanques i se n’han confiscat més de 3.800 des del gener.

Ferrer ha dit que la societat està “més crispada”, tot i que ha remarcat que els darrers mesos alguns delictes van a la baixa a la capital catalana. Ha reconegut, però que l’estiu pot ser complicat i ha recordat que està previst una alta afluència de turistes.

(Visited 29 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari