‘Està passant’ se’n va de vacances abans d’hora i fent broma amb els morts als bombardejos de la Guerra Civil

Al darrer programa de la temporada, Peyu, Òscar Andreu i Natza Farré frivolitzen sobre les bombes que van caure a Catalunya i no van explotar

Òscar Andreu, Natza Farré i Peyu, al darrer programa d''Està passant' de la temporada 2023-2024, el 20 de juny

El programa Està passant de TV3 ja és de vacances. Se’n va anar divendres 21, abans que ho facin la resta de programes habituals de la graella de la televisió pública de la Generalitat. Al portal web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) hi consta que la setmana que ve es continuarà emetent en la seva franja habitual, de dilluns a divendres, de 20:15 a 21 hores, però cal interpretar que és un error dels que hi avancen la programació. A no ser que TV3 tingui previst fer reposicions d’un programa que se suposa que repassa l’actualitat, la qual cosa costa de creure.

El que també costa de creure és que al darrer programa Lluís Jutglar (Peyu), un dels seus col·laboradors habituals, es permetés el luxe de fer una broma que afectava les persones que van morir a causa dels bombardejos que va patir Catalunya durant la guerra civil. La secció de Peyu ha consistit aquesta temporada en comentar algunes notícies aparegudes als mitjans de comunicació. La segona de les notícies que va comentar dijous passat feia referència a que uns nois de Tremp havien trobat al pati de la seva escola una bomba de la guerra civil sense esclatar mentre feien un exercici que consistia en excavar terra per fer un búnquer.

“Jo ja vaig dir una vegada que a jutjar pels projectils sense detonar que s’han trobat anys més tard a Catalunya no s’entén perquè hi va haver tant morts a la Guerra Civil, perquè no va explotar res, però res”, va comentar Peyu enmig de les riallades del públic i dels presentadors d’Està passant, Òscar Andreu i Natza Farré. Andreu i Ferré es van sumar a la broma de Peyu i van dir que potser la gent havia mort perquè les bombes no explotaven però els queien al cap. “Pot ser pel cop”, va dir Andreu. “Que els caiguessin a sobre”, va reblar Farré.

Peyu va seguir: “És molt estrany. Si mai hi ha una altra guerra civil canviem el proveïdor. Vam perdre perquè teníem una merda de bombes, fill meu”. Els que van perdre la guerra no van ser, precisament, els que llençaven les bombes. L’humorista es va demanar què ensenyen a les escoles catalanes avui i va dir que no sabia que s’hi ensenyés a fer búnquers. “Si hi torna a haver una guerra civil, saber dir molt bé els pronoms febles no et salvarà. Si veuen que parles català molt bé el més probable és que et pelin”, va ser la seva reflexió final.

A l’exposició “Catalunya bombardejada” organitzada amb motiu del setanta-cinquè aniversari dels bombardejos a la població civil i les infraestructures catalanes, el Memorial Democràtic de la Generalitat va calcular que a Catalunya van morir unes 5.500 persones per les bombes llençades pels feixistes, 2.500 de les quals vivien a Barcelona. La capital va ser la ciutat catalana més castigada pels bombardejos. Entre els dies 16, 17 i 18 de març del 1938, l’aviació feixista italiana va llençar 45.000 tones de bombes a Barcelona en dotze atacs que van causar centenars de morts, milers de ferits i desenes d’edificis destruïts del tot.

Els presentadors d’Està passant van anunciar que tornaran la primera setmana de setembre.

(Visited 8.489 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari