Òmnium, Irídia i l’ANC rebutgen que s’amnistiï els policies nacionals encausats per les càrregues de l’1-O a Barcelona

Les acusacions, a diferència de la Fiscalia, consideren que les lesions podrien ser tractes degradants

  Cops de porra durant l'1-O
  Cops de porra durant l'1-O

  Òmnium Cultural, Irídia i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han presentat un escrit al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona exigint la no aplicació de l’amnistia pels 46 policies nacionals que van agredir votants durant el referèndum declarat inconstitucional de l’1 d’octubre del 2017. La Fiscalia, en canvi, ha demanat l’amnistia en considerar que l’actuació dels agents per impedir el referèndum com a molt suposaria delictes de lesions, lesions lleus o maltractament d’obra lleu. En canvi, no considera, com sí que creuen les acusacions, que algunes càrregues suposessin un delicte contra la integritat moral.

  Les acusacions reiteren que la llei d’amnistia no pot beneficiar els responsables de la “brutalitat policial” exercida contra la ciutadania, ja que és incompatible amb el Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals. De fet, argumenten que els actes investigats haurien de quedar exempts de l’aplicació de la llei perquè poden representar delictes de tortures o tractes inhumans o degradants, que superen el llindar de gravetat de conformitat amb la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i, per tant, són actes exclosos a l’article 2 de la llei d’amnistia.

  En aquest sentit, les organitzacions personades contradiuen els arguments principals de la Fiscalia encarregada d’aquest procediment, que ja s’ha posicionat a favor de l’aplicació de l’amnistia pels agents de policia investigats, i al·leguen, a més, que els fets no són subsumibles dins l’àmbit d’aplicació de l’article 1 de la llei, ja que aquestes actuacions policials no anaven dirigides a impedir delictes ni infraccions administratives. Les entitats afirmen que continuaran exercint el seu rol d’acusació popular i anuncien que, en cas que se’ls apliqui la llei d’amnistia, acudiran a les instàncies necessàries per no deixar impune la violència policial.

  (Visited 43 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari