La Fiscalia demana al Suprem l’amnistia per l’1-O i Tsunami, i que s’aixequin les ordres de detenció

Tres escrits a la Sala Penal i als instructors Llarena i Polo demanen la fi de les causes per a deu polítics

Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Raül Romeva
Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Raül Romeva

La Fiscalia ha demanat aquest dimecres al Tribunal Suprem l’amnistia per als dirigents independentistes que compleixen condemna o estan investigats en la causa de l’1-O, i per als dos investigats al mateix tribunal pel cas de Tsunami Democràtic, Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg.

A més, ha demanat que s’aixequin totes les mesures cautelars vigents, com les ordres de detenció pels polítics que van marxar a l’estranger per evitar la justícia espanyola. Per al Ministeri Públic, ni la malversació de l’1-O ni el suposat terrorisme de Tsunami queden exclosos de l’amnistia. En tres escrits, ha demanat la finalització de les causes per a una desena de polítics independentistes.

En l’escrit a la Sala Penal, que va jutjar i condemnar diversos membres del Govern de Carles Puigdemont, la tinent fiscal del Suprem, María Ángeles Sánchez Conde, i el fiscal de sala en cap del penal, Joaquín Sánchez-Covisa, demanen que es declari extingida la responsabilitat criminal i, per tant, la pena d’inhabilitació encara pendent i les responsabilitats civils i comptables, per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa pels delictes de desobediència i malversació, així com els seus antecedents penals.

D’altra banda, sobre la suposada afectació als interessos financers de la Unió Europea, que els quatre fiscals del Suprem que van dur el cas volien al·legar per no amnistiar la malversació, el criteri final de la Fiscalia ara és que no s’ha evidenciat.

En l’escrit adreçat a la instructora del cas de Tsunami Democràtic, Susana Polo, la Fiscalia demana que s’arxivi la causa contra Puigdemont i Wagensberg. Segons el document, “no hi ha dubte” que “els fets objecte d’investigació a la causa es troben dins de l’àmbit objectiu contemplat a l’article 1 de la llei d’amnistia”, i no estan afectats per “les exclusions establertes a l’article 2”.

(Visited 22 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari