Els fiscals del Suprem mantenen el rebuig a aplicar l’amnistia a la malversació malgrat l’ordre de García Ortiz

Consideren "improcedent" la instrucció del Fiscal General sobre l'1-O i eleven la discrepància a la junta de dimarts

Els fiscals Fidel Cadena i Javier Zaragoza, el 2019, durant una sessió del judici sobre l'1-O - Foto: ACN, Pool EFE

Els fiscals del Tribunal Suprem que van intervenir en el principal judici al procés han reafirmat aquest divendres el seu rebuig a aplicar la llei d’amnistia als delictes de malversació lligats a l’1-O, com els havia ordenat el Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortiz.

En un escrit firmat pel fiscal Javier Zaragoza, en representació dels quatre representants del Ministeri Públic en aquell cas, els fiscals han qualificat “d’improcedent” la instrucció del fiscal general sobre l’1-O i han demanat elevar l’assumpte a la junta de fiscals. García Ortiz, per la seva part, ha respost a la negativa dels fiscals convocant per dimarts al matí la junta, òrgan que aplega la cúpula del Ministeri Públic.

“Continuem considerant que els arguments exposats per justificar l’aplicació incondicional de la llei d’amnistia als fets constitutius de malversació d’aquesta causa especial no desvirtuen en absolut els criteris jurídics plasmats en els nostres informes i les solucions que es proposen en aquests, de manera que són manifestament insuficients per a legitimar la viabilitat i l’ajust a la legalitat de l’ordre impartida”, traslladen els quatre fiscals a García Ortiz, segons recull l’ACN.

Així mateix, han considerat que l’ordre de la Fiscalia General és “improcedent i contrària a les lleis” en “no ajustar-se als criteris més elementals de la lògica jurídica i de legalitat penal exigibles”, segons el seu parer. Finalment, han confirmat la seva decisió de demanar una reunió de la junta de fiscals per tractar aquest xoc sobre l’aplicació de l’amnistia.

Poc després de fer-se pública la resposta dels fiscals de l’1-O a la reclamació de García Ortiz, la Fiscalia General de l’Estat ha confirmat la convocatòria dels fiscals de sala -que aplega els fiscals del Suprem o el TC, entre d’altres- per celebrar una junta dimarts que ve a les 9:30 hores. Aleshores es debatrà sobre la qüestió, però la decisió final la prendrà novament el fiscal general.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari