El Tribunal de Comptes pregunta a les parts si cal plantejar una qüestió prejudicial al TJUE sobre l’amnistia

La redacció de la sentència que afecta una trentena d'ex-alts càrrecs queda suspesa i apunta que no s'apliqui l'amnistia si afecta les finances de la UE

El Tribunal de Comptes - Foto: ACN, Pool EFE

El Tribunal de Comptes ha donat deu dies a les parts del procediment sobre les despeses de l’1-O i del Departament d’Exteriors de la Generalitat en el procés perquè es pronunciïn sobre la procedència de plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) amb relació a la llei d’amnistia.

Segons la consellera d’enjudiciament que porta el cas contra una trentena d’ex alts càrrecs del govern de la Generalitat, diversos articles de la llei podrien oposar-se a determinats preceptes del dret de la Unió Europea (UE), sobretot pel que fa a la protecció dels seus interessos financers. El termini per dictar sentència ha quedat en suspens fins que es resolgui definitivament sobre el plantejament de la qüestió prejudicial al TJUE.

Els articles qüestionats són el número 1, que enumera els actes amnistiables; el 2.E, que exclou de l’amnistia els actes delictius que hagin afectat els interessos financers de la UE; el 8.3, que preveu l’alçament de les mesures cautelars del mateix Tribunal de Comptes; el 10, que preveu la tramitació preferent i urgent de la petició d’amnistia i la seva aplicació abans de dos mesos; i l’article 13.3, que preveu l’absolució per part del Tribunal de Comptes dels encausats per responsabilitat comptable, si les administracions públiques afectades no s’hi oposen.

Pel que fa als preceptes del dret de la Unió Europea la interpretació dels quals podria demanar-se al TJUE, mitjançant el plantejament de la qüestió prejudicial, són els relatius a la “lluita contra el frau i tota activitat il·legal que afecti els interessos financers de la UE”, i els principis de cooperació lleial, igualtat i no discriminació, seguretat jurídica i confiança legítima, i el principi de l’Estat de Dret, recull l’ACN.

(Visited 21 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari