Un diplomàtica letona i alt càrrec de l’OTAN va advertir els organitzadors de l’1-O que els ajudava una espia russa

L’actual alcalde de Riga ja va demanar el 2014 que s’expulsés Tatjana Zdanoka del grup dels Verds/EFA del Parlament europeu pel seu suport a la invasió russa de Crimea

Tatjana Zdanoka amb Raül Romeva, en una de les fotos que hi ha entre els 19.000 mails de l'espia russa que s'han filtrat

Baiba Braze, actual ministra d’Afers Estrangers de Letònia, que va ser assistenta de la secretaria de Diplomàcia Pública de l’OTAN entre els anys 2020 i 2023, va advertir la vigília del referèndum d’independència de Catalunya de l’1 d’octubre del 2017 que s’havia infiltrat en els rengles dels seus promotors l’espia russa Tatjana Zdanoka. El dia abans, Zdanoka havia arribat a Barcelona convidada pel govern de la Generalitat per actuar com observadora internacional del referèndum.

Braze va fer aquesta advertència en un missatge a la xarxa social Twitter on deia que “aquesta agent d’influència russa que estava contra la independència de Letònia és ara la més entusiasta defensora de la independència de Catalunya”. La ministra letona d’Afers Estrangers, que en aquell moment era ambaixadora del seu país a la Gran Bretanya, comentava així un post de l’agent russa a Twitter on anunciava que es desplaçava a Catalunya per fer d’observadora del referèndum gràcies a la invitació del govern de la Generalitat. El post de Zdanoka ja no es pot llegir perquè X, el nou nom de Twitter, li ha suspès el compte per “violar les seves normes”.

Les advertències que Zdanoka servia els interessos del Kremlin venien d’abans, però. Ja el 2014, Vilnis Kirsis, actual alcalde de Riga i aleshores diputat del Parlament de Letònia, havia demanat al grup dels Verds/Aliança Lliure Europea de l’Eurocambra que l’expulsessin del seu sí per la seva activitat pro-russa. En un missatge a Twitter del 18 de març d’aquell any, Kirsis l’acusava de “difondre clarament posicions adverses al nou govern d’Ucraïna, defensar l’agressió i els interessos russos a Ucraïna i oposar-se a la voluntat d’Ucraïna d’integrar-se a la Unió Europea”. També advertia de l’amenaça que pels països bàltics suposa la política imperialista de Vladimir Putin. Dos dies abans del post de l’actual alcalde de la capital de Letònia, Zdanoka havia participat com observadora al referèndum que es va fer a Crimea per aprovar la seva incorporació a Rússia. Aquesta consulta, a la qual va acudir convidada per l’administració pro-russa de Crimea, es va celebrar malgrat l’oposició de Kiev i de la comunitat internacional.

Tres anys i mig després, aquesta espia russa feia exhibicionisme de sintonia amb el procés independentista català i es retratava a Barcelona amb el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, que l’havia convidat a fer d’observadora internacional del referèndum que l’havia de culminar. Romeva, que havia estat eurodiputat del Parlament europeu entre els anys 2004 i 2014, no va fer cas de les advertències que li arribaven des de feia anys sobre les veritables intencions i interessos de Zdanoka. Els 19.000 correus electrònics seus que s’han filtrat als mitjans de comunicació VSquare i Insider expliquen detalladament la seva funció com espia russa infiltrada al Parlament europeu i el seu paper al referèndum independentista de Catalunya. El Parlament de Letònia ha prohibit a Zdanoka que es presenti a les eleccions europees d’aquest diumenge per la seva condició d’espia russa i se li ha oberta un procés penal al seu pais.

 

 

 

 

(Visited 215 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari