No n’hi ha prou en implantar renovables

La COP 28 celebrada a Dubai al novembre fou presidida pel sultà Ahmed Al Jaber, ministre i CEO de la Companyia  Nacional de Petroli d’Abu Dhabi). Més enllà d’aquest fet, el més rellevant va ser la dificultat en arribar a acords per un veritable avenç en la lluita contra el canvi climàtic i per una descarbonització ràpida del Planeta. Els lobbies petroliers i gasístics van fer la seva feina. I en els conclusions no es parlar d’economia descarbonitzada sinó baixa en carboni. No és el mateix. Abandonem la idea d’erradicar els combustibles fòssils ?

Aquella cimera està influint i el món ha posat el fre. Així, des de finals de febrer i malgrat que a la península Ibèrica s’afegeix molta renovable solar i eòlica i que per això hem tingut molts dies en què l’electricitat ha arribat a zero euros el Kwh, no reduïm gaire l’ús dels combustibles fòssils. Dit d’una altra manera, progressem molt poc en l’electrificació dels usos energètics i ens trobem amb la paradoxa que hem d’aturar la producció renovable i els inversors es repensen continuar implantant energia neta.

Susana Alonso

Tot plegat serveix d’argument als retardistes de tot tipus -tant els lobbies petroliers i gassistes i als col·lapsistes que els fan el joc- per proclamar que la gent no vol electricitat i que no cal córrer tant. Mentrestant, el Planeta i les espècies vives que anomenem biodiversitat van morint poc a poc. També el paisatge que diuen defensar els retardistes de “renovables sí però no aquí” que donen ales a que ho digui tothom i, per tant , que no es puguin col·locar enlloc.

No en sobra sinó que en falta. I a Catalunya molt més perquè encara estem al 6 % de tots els consums energètics i al 14,5% de l’electricitat quan a la resta d’Espanya ja superen el 50 %

Però hem de fer moltes altres coses per descarbonitzar i lluitar de forma efectiva contra l’augment de les temperatures.

L’emmagatzematge és una de les urgents. El Govern de la Generalitat per un mandat del Parlament havia de presentar al gener el Pla d’Hidràuliques reversibles o de bombeig i encara no ho ha fet. És la millor manera de guardar energia i evitar aturar la generació de renovable en les hores de màxima producció. Però també l’ús de grans bateries, que ja és un fet a altres països. En aquest sentit, iniciatives com les de la Cooperativa Agrícola de La Fatarella  a la Terra Alta per proporcionar energia solar a tot el poble dia i nit són esperançadores també pel que suposa d’empoderament de la propietat de l’energia.

També hem d’aprofitar els residus orgànics. Un estudi de Xavier Flotats demostra que podríem prescindir  del 50% del gas fòssil que ara importem si separéssim bé els residus domèstics i industrials que ara generem. No en sabem, som inconscients o hi ha molts interessos que ho volen impedir ?. O les tres coses juntes.

Hem de modificar i reforçar les xarxes de distribució elèctriques i de nous gasos renovables perquè el transport de l’energia no es fa sol.

I cal reformar tots els sectors productius i el transport especialment perquè l’electricitat arribi al 80 % de tots els consums elèctrics i allí on això no sigui possible usar nous combustibles nets renovables i no fòssils .

I no podem oblidar que hem de digitalitzar tot el sistema per ser més eficients.

Però encara queda una tasca imprescindible: hem de modificar els nostres patrons de consum i estalviar de l’ordre del 40 % d’energia. A això contribuirà la tecnologia perquè electrificant ja reduïm molt. Només cal pensar que els motors tèrmics dels nostres vehicles perden més d’un 60 % en forma de calor i per tant només aprofitem un 40 % mentre que els elèctrics n’aprofiten un 90%. Però no n’hi ha prou. Canviant els nostres hàbits encara podem estalviar més: a casa, usant bombes de calor; utilitzant més el transport col·lectiu i electrificant l’individual o familiar.

Fer la transició energètica suposa treballar per la nostra salut i la del Planeta però comporta també tenir possibilitats de conservar el nostre sistema productiu i ampliar-lo amb noves activitats tant al sector primari com a l’industrial o el de serveis. Perquè qui no la faci no tindrà futur. Així de simple, així de dramàtic; però al mateix temps, així d’estimulant

(Visited 80 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari