Bombers i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), enfrontats pel Pla d’Actuació del Grup d’Intervenció

Les organitzacions sindicals de professionals critiquen que el cos de voluntaris vol "més protagonisme i més presència en grans incendis"

Bombers de la Generalitat (ACN)

Els sindicats de Bombers de la Generalitat han reclamat al govern català que restableixi el Pla d’Actuació del Grup d’Intervenció (PAGI) després que les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) s’hi hagin mostrat “en total desacord” i n’hagin exigit la retirada. En una carta adreçada al president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i a tot el govern català els sindicats denuncien “la ingerència i extorsió” del secretariat de les ADF en les polítiques d’extinció d’incendi forestal. A la missiva, creuen que hi ha ADF que “volen més protagonisme i més presència en grans incendis” i denuncien les “pressions polítiques a un govern interí i afeblit”.

Segons expliquen, el cos no té “cap problema” amb la col·laboració amb les ADF en la primera intervenció, el suport i el coneixement del territori i subratllen que fan una feina “necessària i inestimable”. Tot i això, remarquen que la gestió dels incendis “cada vegada és més complexa i arriscada” i requereix, per tant, uns coneixements tàctics, tècnics i estratègics que “no es poden donar en una formació en línia de 12 hores ni en 6 hores de formació presencial, que és la màxima formació que rep un ADF”.

“Dins d’un escenari de foc forestal existeixen riscos que ens generen problemes greus de seguretat que encara no hem resolt del tot com organització i això esdevé encara una tasca més complexa amb voluntaris de tota mena, població civil i espontanis en mig d’un escenari incert i caòtic”, expliquen. “De la mateixa manera que en un foc d’indústria o d’un edifici no posarem a fer extinció als seus inquilins o propietaris no podem posar a apagar el foc forestal a un exèrcit de ciutadans voluntariosos”, afegeixen.

En aquesta línia, adverteixen que la possibilitat de patir un accident greu o mortal en un foc forestal és “molt alta” i diuen que, si passa, “pot col·lapsar l’organització canviant el focus d’atenció de l’incendi pel de l’accident”.

Per tot plegat, reclamen que es restableixi el PAGI i que “s’aturi l’espoli pressupostari en forma de subvencions” cap a les ADF. També demanen que amb les ADF es torni al Pla INFOCAT en la “inestimable tasca de suport, prevenció i gestió del bosc”. En un comunicat les ADF es van queixar del PAGI i van criticar que el document les relega a “un segon pla” en cas d’incendi forestal perquè situa el cos “a la cua de l’incendi” i en tasques de “suport”.

(Visited 60 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari