El TEDH tanca el cas d’Artur Mas pel 9-N sense examinar-lo per manca de resposta de l’expresident

Estrasburg interpreta que "no tenia intenció de continuar" amb la demanda per vulneració de drets humans

Artur Mas
Artur Mas

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha decidit aquest dijous tancar el cas d’Artur Mas contra Espanya sense examinar-lo per la manca de resposta de l’expresident de la Generalitat i del seu advocat Xavier Melero. El TEDH va demanar a Mas que aportes les seves observacions al cas, relatiu a la seva condemna pel 9-N, després de rebre la resposta d’Espanya, però no va contestar.

Aquest tribunal amb seu a Estrasburg va enviar un nou avís a principis d’aquest any per presentar observacions, a tot estirar, el 12 de febrer, però tampoc va obtenir resposta. Per això, ha interpretat que l’expresident català i exlíder de Convergència “no tenia intenció de continuar” amb la demanda per vulneració de drets humans, i ha arxivat el cas.

Mas va portar el 2022 a Estrasburg la condemna de desobediència com a responsable de l’organització de la consulta del 9 de novembre del 2014. Va ser inhabilitat un any i un mes per incomplir la providència del Tribunal Constitucional que suspenia cautelarment la consulta. En concret, Mas al·legava que la justícia espanyola havia violat el principi de legalitat i qüestionava que els fets fossin de caràcter “penal”.

Mas, a més, assegurava davant el TEDH que la decisió del TC “no va ser prou precisa, concreta i categòrica” a l’hora de prohibir la consulta. Per això, considerava que la condemna va vulnerar l’article 7 de la Convenció Europea de Drets Humans, que impedeix condemnar a algú per “una acció o omissió que, en el moment de ser comesa, no constitueixi una infracció segons el dret nacional o internacional”.

(Visited 83 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari