La direcció dels Mossos veu irresponsable que el ministre Puente acusi els Mossos d’inacció a Rodalies

El director general de la Policia de Catalunya diu que darrere dels robatoris de coure hi ha grups organitzats però també persones individuals

Pere Ferrer a TV3

El director general de la Policia de Catalunya, Pere Ferrer, ha considerat una “irresponsabilitat” que des del govern espanyol “s’intenti acusar” la policia catalana d’inacció en els robatoris de coure que provoquen problemes a Rodalies i s’ha mostrat sorprès pel fet que 48 hores després del darrer robatori, no hagin rebut cap denúncia.

A més, Ferrer ha asseverat que des de diumenge han fet tres inspeccions oculars, per desmentir les paraules del ministre de Transports, Óscar Puente. En declaracions a TV3, Ferrer ha valorat com a “poc oportunes” aquestes paraules i s’ha mostrat sorprès pel fet que no hi hagués càmera de videovigilància a la zona. D’altra banda, ha explicat que darrere dels robatoris hi ha bandes organitzades però també persones a títol individual.

Ferrer ha tornat a defensar la feina dels Mossos per prevenir els robatoris de coure. Així, ha explicat que han incrementat un 250% les hores de patrullatge en l’àmbit ferroviari entre febrer i març en relació amb el 2023. Si la comparació és interanual, la pujada és del 140%. Actualment, es fan 7.400 hores de patrullatge al mes per prevenir robatoris de coure. Amb aquestes xifres, Ferrer ha defensat que els Mossos “no es desentenen de res ni miren a una altra banda”.

El director general de la Policia ha insistit, però que Adif té la seva responsabilitat, ja que la infraestructura és seva. En aquest sentit, ha assegurat que es fa “difícil d’explicar” que la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) concentri 29 incidents per cada 1.000 kilòmetres de via i la d’Adif 184 incidents.

Ferrer s’ha preguntat quin ha estat el percentatge d’increment d’inversió a la xarxa d’Adif per millorar la seguretat i evitar els robatoris. Per tot plegat, ha defensat que “es fa difícil pensar” que l’explicació als robatoris passi només pel patrullatge policial.

Tot i els retrets, Ferrer ha assegurat que mantenen la “mà estesa” a Adif per fer una auditoria que els permeti posar en marxa diversos mecanismes per millorar la seguretat a la xarxa ferroviària.

Bandes organitzades
D’altra banda, Ferrer ha explicat que no descarten el sabotatge com no descarten cap altra hipòtesi, però ha assegurat que no hi ha “cap element” que apunti en cap direcció concreta.

En aquest sentit, ha desmentit que els Mossos no hagin entrat als túnels afectats per la incidència. Ha afegit que, al contrari, han fet ja tres inspeccions a la zona i ho han fet d’ofici, ja que no tenen cap denúncia per part del govern central. Ha explicat que també han mirat les càmeres de la zona i ha apuntat que en un lloc on hi havia “cable d’altíssima rellevància”, no hi havia cap càmera de vigilància.

Segons les investigacions sobre robatoris de coure, Ferrer ha explicat que darrere hi ha grups organitzats, però també persones que actuen a títol individual i de forma “bastant artesanal”. En aquest sentit, ha explicat que les detencions en aquest àmbit han pujat un 9% interanual.

Defensa que no han avançat el nomenament de Sallent com a major
D’altra banda, Ferrer ha defensat que la tria del comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, com a major del cos de la policia de Catalunya s’ha fet segons els terminis establerts. En concret, ha dit que l’anunci es va fer quan faltaven quinze dies per signar el decret d’eleccions i que des de llavors s’han complert els terminis legalment establerts.

Pel que fa a la motivació, ha assegurat que es buscava consolidar el projecte Mossos 2030 engegat per la conselleria i que aquesta possibilitat està reconeguda legalment.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari