L’Associació de Fiscals retreu a la Fiscalia General de l’Estat que els ocultés la petició d’un informe sobre l’amnistia

Els fiscals fan un esborrany d'informe sobre la llei que diu que la seva aprovació serà "manifestament inconstitucional"

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz

L’Associació de Fiscals ha retret aquest dimarts a la Fiscalia General de l’Estat que els ocultés repetidament la petició del Senat d’un informe sobre la llei d’amnistia. Tal com lamenta en un comunicat, van conèixer les reclamacions de la cambra per la premsa, fet que els va animar a comunicar al Fiscal General, Álvaro García Ortiz, la seva “estupefacció i rebuig”. L’associació considera que no és correcte que un encàrrec procedent d’un òrgan constitucional, no només no hagi estat atès, sinó que s’hagi amagat al coneixement del Consell Fiscal durant setmanes. “La nostra petició mai no ha arribat a ser contestada”, agreguen. Els fiscals han publicat també un esborrany d’informe que diu que l’aprovació de la llei seria “manifestament inconstitucional”.

“Les peticions dels vocals han estat deliberadament ignorades pel Fiscal General de l’Estat i, per tota resposta, hem rebut de la Fiscalia General de l’Estat còpies de les cartes remeses al Senat declinant les peticions de la cambra. Ens resulta inconcebible que el Fiscal General de l’Estat estimi que les peticions formulades pels vocals no mereixin resposta i, desdenyosament, ens repliqui amb una còpia de la resposta enviada al Senat”, apunten els fiscals.

D’altra banda, els fiscals rebutgen l’ocultació al Consell Fiscal de les peticions formulades pel Senat, de manera que l’òrgan només hagi pogut tenir constància de les peticions que se li dirigia a través de la premsa. Finalment, apunten que no els resulta comprensible que un dels arguments pels quals el Fiscal General de l’Estat no hagi atès la petició de Senat sigui que la matèria objecte de la proposició de llei no afecta l’estructura, l’organització i les funcions del Ministeri Fiscal. A parer seu, la llei tindrà una “evident afectació” en l’àmbit funcional del Ministeri Fiscal.

L’esborrany contra l’amnistia
L’esborrany d’informe dels fiscals, que té 160 pàgines, recorda que la Constitució espanyola no reconeix la figura de l’amnistia “ni com a manifestació del dret de gràcia, ni tampoc com a potestat especialment atribuïda a les Corts Generals”. Així, apunten que la “mera aprovació” del text al Parlament serà “manifestament inconstitucional”. “A més, el diagnòstic d’inconstitucionalitat d’una iniciativa legislativa d’aquesta naturalesa i rellevància es veu encara més accentuada si la decisió d’amnistiar determinades persones no obeeix a un ideal de ‘Justícia’, sinó a una raó de confessada necessitat conjuntural per fer realitat una investidura governamental”, agreguen.

Finalment, els fiscals apunten que en el cas dels encausats independentistes no aplica el factor de “manca de legitimitat democràtica” que hi havia amb les lleis de la dictadura, element que va justificar l’aprovació de l’amnistia preconstitucional de 1977. “Les mateixes lleis penals i sancionadores per les quals han estat incriminades les persones que puguin beneficiar-se de l’amnistia, han seguit, segueixen i continuaran aplicant-se després de l’amnistia a altres persones que no es puguin aixoplugar sota el paraigua protector dels factors, elements o circumstàncies exigides per la iniciativa legislativa per veure eliminades les seves responsabilitats”, avisen.

“En aquestes circumstàncies, l’amnistia implica una intromissió il·legítima i inconstitucional del Poder Legislatiu en el conjunt d’atribucions propi i exclusiu del Poder Judicial”, conclouen en un informe contrari a l’amnistia que se suma als ja elaborats per altres organismes, com l’aprovat ahir a la comissió de comunitats autònomes del Senat.

(Visited 68 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari