Davantals caiguts…

Què més ha de passar a Gaza perquè algú li pari els peus a Benjamín Netanyahu? L’altre dia, amb total impunitat, va executar a set cooperants de World Central Kitchen (WCK), l’ONG que lidera i va fundar el cuiner asturià, nacionalitzat estatunidenc, José Andrés, un dels alumnes avantatjats de Ferran Adrià a l’escola d’El Bulli. Netanyahu parla d’error, però el cert és que cada vegada menys gent creu en la falta d’intencionalitat de l’acció. L’actual primer ministre d’Israel afegeix així un enemic peculiar al seu llarg llistat d’adversaris, un cuiner. Però no cuiner qualsevol. A l’Andrés, com a bon asturià, li va marxar. És un dels cuiners més poderosos i reconeguts dels Estats Units, amb múltiples influències, especialment a la bancada Demòcrata; amic dels Obama, ha estat dels pocs cuiners que ha tingut el privilegi de cuinar a la Casa Blanca, va ser durant el mandat de Barack Obama, i ha lluitat amb l’exprimera dama Michelle Obama contra l’obesitat infantil, una plaga molt estesa als Estats Units. Quan li va lliurar la Medalla Mundial d’Humanitats l’any 2015, Obama ho justificava així: “Educar els nostres paladars i donar forma a la nostra cultura. Ha introduït ingredients nous i vibrants per a la nostra nació, ja sigui a través de les seves tècniques innovadores a la cuina, el seu treball en tecnologia de neteja de la cuina i l’accés a l’educació, o la inspiració que ofereix als nous americans”. D’altra banda, també s’ha enfrontat obertament amb l’expresident i de nou candidat republicà, Donald Trump, amb qui havia de ser soci, però a qui va deixar plantat després d’unes desafortunades paraules d’aquest contra la immigració. Resumint, Netanyahu s’enfronta a més que un cuiner.

Vaig conèixer a Andrés fa una pila d’anys en un dels seus restaurants, concretament el Jaleo, a Washington D.C. Desconeixia llavors que el cuiner parlava català, idioma que va aprendre en la seva estada a El Bulli; en saber que jo era català, va continuar la conversa en la llengua de Rodoreda. Vam parlar de cuina, però també dels Estats Units. Encara no havia creat WCK, però ja estava ficat en múltiples accions humanitàries. Em va dir que ell era molt asturià, però també català i profundament americà. Una barreja curiosa que li ha impregnat un caràcter afable; això no obstant, carregat de fermesa. Després de la conversa, a la taula van arribar plats típics catalans que no havíem demanat.

Les morts dels set cooperants de WCK han sacsejat encara més l’escenari polític internacional. Més països comencen a estar cansats de la impunitat de Netanyahu. El president Joe Biden va trucar al seu homòleg i aliat israelià per advertir-lo que el seu suport no és un xec en blanc. Abans de trucar a Netanyahu, Biden havia trucat al cuiner Andrés. Tant de bo que el lamentable episodi sigui la gota que vessa el got i la comunitat internacional pari els peus a Netanyahu i se’l jutgi pels crims comesos.

Fora bo que els cuiners de tot el món mostressin la seva solidaritat amb els cooperants morts a Gaza. La mort els va arribar quan anaven a donar menjar a la gent de la zona, castigada per una guerra tremendament cruel. M’han faltat crespons negres als davantals o directament una vaga de davantals caiguts…

(Visited 81 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari