El periodista de Komsomolskaia Pravda fitxat pel ‘procés’ afirma que la seva trama russa és una “conspiració mítica”

Edward Txesnokov justifica la seva entrevista a Carles Puigdemont i acusa Occident d’interferir a Rússia quan els seus grans mitjans entrevistaven l’opositor Navalny

Carles Puigdemont votant l'1 d'octubre del 2917 en un article de Komsomolskaya Pravda

Edward Txesnokov, el periodista que va fer de baula del ‘procés’ al diari moscovita Komsomolskaia Pravda i que va escriure 23 articles a El Punt Avui a favor de la independència de Catalunya i de la gestió de Vladimir Putin entre el setembre del 2019 i el febrer del 2022, considera que les informacions sobre l’existència d’una trama russa de suport a l’independentisme català són una “conspiració mítica”. Així ho va escriure en un article a aquest mitjà rus, del qual n’és sotseditor internacional, publicat el 4 de setembre del 2021, dos dies després que el digital català ElMón.cat en publiqués un en termes similars. L’article de Txesnokov es titula “‘Escàndol d’espionatge’: com vaig trencar la democràcia europea entrevistant el líder català Puigdemont per a Komsomolskaya Pravda” i al subtítol s’hi llegeix: “El corresponsal de Kp.ru, Edward Txesnokov, revela finalment tota la veritat sobre la ‘interferència en el referèndum sobre la independència de Catalunya’”.

Es tracta d’un article llarg, il·lustrat amb fotografies de l’autor en un estudi de ràdio de Komsomolskaya Pravda, de Carles Puigdemont a Brussel·les, d’una manifestació amb grans estelades i de la basílica de la Sagrada Família a Barcelona. Comença parlant de “Separatistes bons i dolents” i acusa Occident de donar suport als rebels txetxens i defensar els drets humans en aquesta república que volia separar-se de Rússia o als mujahidins afganesos contra els ocupants russos i, en canvi, reprimir els independentistes catalans. Des de la perspectiva d’Occident, segons el periodista rus, “els militants caucàsics són separatistes bons i correctes mentre que els catalans pacífics són perillosos esvalotadors”. “La policia de Moscou no pot dispersar les protestes il·legals de l’oposició liberal. Les forces especials espanyoles poden fer callar a sang i foc els manifestants de Barcelona. L’APCE, el Parlament Europeu, l’OSCE i altres organitzacions respectades no hi veuen cap problema”, escriu.

Txesnokov es pregunta: “Qui és l’enemic principal? Qui ha interferit les eleccions nord-americanes? Qui va estacionar tropes perillosament a prop de les bases de l’OTAN del Bàltic?” i conclou “així és com sorgeix la narrativa extremadament convenient de la ‘intervenció russa’. Poden explicar qualsevol fracàs dels globalistes: des del Brexit fins el desastre recent a l’Afganistan”.

Coincidint amb l’argumentació d’ElMon.cat, acusa els periodistes espanyols que s’han referit a la trama russa del procés de basar-se en proves incriminatòries concebudes “per vincular Rússia amb els rebels de Puigdemont a qualsevol preu”. El nom de Txesnokov apareix en les converses telefòniques del cap de l’Oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, interferides en la investigació judicial d’aquest cas. El periodista rus explica que en principi l’entrevista que va negociar amb Alay s’havia de publicar al canal de Telegram Nezygar però que al final va aparèixer a Komsomolskaia Pravda. “Només va parlar dels vincles culturals històrics de dues nacions europees: Rússia i Catalunya”, explica i es queixa que “quan aquesta lògica funciona en l’altra direcció; per exemple, quan el més famós opositor de Moscou (Alexei Navalny) en mode metralladora dóna entrevistes als mitjans més grans del món, llançant fang al Kremlin, llavors això és diferent, és periodisme objectiu que no té com a objectiu interferir en els afers interns russos”.

L’article acaba amb un apartat encapçalat pel títol “Conspiració mítica” en el qual lamenta que no va aconseguir parlar amb cap portaveu que denunciés la trama russa del procés. I sentencia que “per tant, no, senyors, no vam ser nosaltres qui vam teixir la “conspiració”. És la vostra democràcia la que no funciona. Sou vosaltres els qui esteu confosos en la vostra hipocresia infernal. Vosaltres sou els que colpegeu els manifestants amb porres, culpant Rússia de fer el mateix. Sou vosaltres els que no heu ajudat a resoldre pacíficament les crisis de Kosovo, Afganistan, Nagorno-Karabakh, Transnístria, Ossètia del Sud i Donbass, sense oblidar la vostra pròpia crisi de Catalunya. Perquè sou polítics en fallida. Només podeu amenaçar amb sancions sense dents, culpant Rússia de tot. Però acabareu amb la mateixa vergonya que per als nord-americans ha estat l’Afganistan”.

(Visited 268 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari