Defensa assegura que l’objecte que va sobrevolar Catalunya i les Balears era un meteorit

El Centre d'Operacions i Vigilància Espacial (COVE) descarta que fos un míssil o un satèl·lit d'Elon Musk

El bòlid artificial enregistrat des de Sant Mateu, al Baix Maestrat (Cèsar Guasch, CSIC)
El bòlid artificial enregistrat des de Sant Mateu, al Baix Maestrat (Cèsar Guasch, CSIC).

El Centre d’Operacions i Vigilància Especial (COVE), del Ministeri de Defensa, assegura que el bòlid que va sobrevolar Catalunya i les Illes Balears la matinada de divendres a dissabte va ser un meteorit que va fregar l’atmosfera. Després d’analitzar el vídeo difós, i de consultar el consorci europeu i altres actors espacials, el COVE ha descartat tant que fos un míssil com que es tractés d’un satèl·lit privat de l’empresa Starlink -propietat d’Elon Musk-. L’organisme de l’Exèrcit, que la ministra Margarita Robles ha visitat aquest dilluns, també ha consultat el Centre de Vigilància d’Alertes de Míssils Balístics del Comandament Aeri de l’OTAN.

El punt de llum –batejat com a SPMN290324ART- es va detectar sorgint de França, va recórrer Girona i Barcelona, per continuar direcció les Balears i acabar el seu recorregut al sud del País Valencià. Segons ha explicat el Ministeri de Defensa, els comandaments militars han confirmat que existeix un protocol d’alertes espacials que s’hauria activat en cas de risc de caiguda o reentrada d’un objecte espacial a partir dels 5.000 quilos.

De mitjana, el COVE observa més de 5.000 objectes diaris que creuen el camp de visió del radar, que va des del 200 als 2.000 quilòmetres de l’òrbita baixa i mitjana. El cap del Comandament de l’Espai, el general Isaac Crespo, ha assegurat que al voltant de la Terra orbiten uns 26.000 objectes espacials, incloent-hi escombraries espacials, però que “això no vol dir que tots suposin un perill”.

Diverses hipòtesis

Des de l’albirament del bòlid la matinada del divendres, diverses hipòtesis han circulat durant el cap de setmana. La xarxa d’investigació de bòlits i meteorits del CSIC va apuntar inicialment a la teoria d’un míssil balístic provinent de França, tot i que hores més tard va descartar-ho. Alemanya, a través del seu Centre de Coneixement de la Situació Espacial, també va assenyalar que es tractava de “la reentrada d’un satèl·lit d’Starlink”.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari