Catalunya recapta 863,77 milions d’euros amb impostos propis

El Govern català proposa un model de finançament singular que permetria a la Generalitat recaptar la totalitat dels tributs dins de la comunitat autònoma

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a RNE

Catalunya destaca per tenir la major quantitat d’impostos autonòmics a Espanya, amb 15 tributs recaptats directament pel Govern liderat per Pere Aragonès al 2022. Aquest debat s’intensifica amb la proposta d’Aragonès de recaptar el 100% dels impostos, similar al sistema ja establert al País Basc i Navarra.

Segons l’informe de l’Observatori de Dret Públic de Barcelona, aquests impostos propis van representar un ingrés significatiu per a la regió, arribant als 863,77 milions d’euros el 2022, la qual cosa equival al 45,2% del total recaptat per totes les comunitats autònomes a Espanya. La recent proposta del Govern català inclou un model de finançament singular que permetria a la Generalitat recaptar la totalitat dels impostos dins de la comunitat autònoma, amb un mecanisme de solidaritat interterritorial.

Els 15 tributs autonòmics a Catalunya són gravamen de Protecció Civil, cànon de l’aigua, impost sobre grans establiments comercials, cànon sobre la incineració de residus municipals, cànon sobre la deposició de residus municipals, cànon sobre la deposició controlada de residus de la construcció, cànon sobre la deposició controlada de residus industrials, impost sobre les estades en establiments turístics, impost sobre l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial, impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera produïda per la indústria, impost sobre les vivendes buides, impost sobre begudes sucrades envasades, impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques i impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari