La llista cívica provoca una nova crisi interna dins l’ANC: “Sembla el comissariat d’un partit”

La direcció de l’entitat nega les acusacions de manca neutralitat en el procés

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, davant del Parlament amb la resolució a la mà (Arnau Martínez, ACN)
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, davant del Parlament amb la resolució a la mà (Arnau Martínez, ACN).

“L’ANC ara sembla el comissariat d’un partit polític, de dalt cap a baix”. Així ho lamenta l’exvicepresident de l’entitat, Jordi Pesarrodona, arran de la llista cívica impulsada per Dolors Felius. El projecte de quart espai independentista ha fet aflorar novament tensions amb manifestos, denúncies internes i fins i tot dimissions. “S’estan vulnerant tots els estatuts”, lamenta Pesarrodona en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). També assenyala la “desigualtat de condicions” en la consulta que s’ha de celebrar, amb una campanya decantada cap al ‘sí’.

Des de la direcció, neguen la manca de “neutralitat”. Rebaten que forma part del full de ruta i que només estan fent “xerrades informatives” per “explicar bé el projecte”.

Durant la primera quinzena de març, l’ANC consultarà telemàticament a les seves bases sobre el projecte de llista cívica que impulsa l’actual direcció per a les pròximes eleccions al Parlament, en considerar que els partits independentistes amb representació institucional “han perdut la credibilitat”. El projecte passa per una agrupació d’electors i busca, segons la mateixa Feliu, reactivar la declaració unilateral d’independència (DUI) o, en cas que els altres grups parlamentaris s’hi oposin, “bloquejar” la legislatura. Abans de la votació han programat una vuitantena de xerrades “informatives” arreu de Catalunya per explicar en què consistiria.

Han emergit veus crítiques amb el projecte i amb com s’està duent a terme. El passat 31 de gener, més de 130 càrrecs i excàrrecs de l’entitat van presentar un manifest en què denunciaven que la llista cívica incompleix els estatuts de l’entitat, el codi ètic i el full de ruta vigent, i que feia perdre “pluralitat i transversalitat” a l’ANC. El document, que va anar acompanyat d’una denúncia interna davant del comitè deontològic per personalitats com Lluís Llach, per fundadors de l’Assemblea i per quatre exvicepresidents, entre ells Jordi Pesarrodona, que va dimitir del càrrec de vicepresident fa un any per desavinences juntament amb una vintena més de membres.

(Visited 100 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari