García Castellón prorroga sis mesos la causa del Tsunami

El jutge justifica la dilatació de la investigació perquè falten diligències per practicar

  El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón (Antena 3)

  El magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha acordat una pròrroga de sis mesos de la instrucció de la causa del Tsunami Democràtic en considerar que falten diligències per practicar, com ara l’interrogatori dels familiars del turista francès que va morir d’un infart durant l’ocupació de l’aeroport del Prat, l’octubre del 2019. En una interlocutòria, el magistrat apunta que els investigats, com l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i una desena més, ho han de ser per terrorisme, ja que van crear una estructura estable i jerarquitzada per “subvertir l’ordre constitucional” mitjançant la mobilització massiva.

  García Castellón també diu que estan pendents d’un recurs davant la sala penal de l’Audiència Nacional, així com de la decisió del Tribunal Suprem pel que fa a l’exposició raonada elevada per l’instructor i de la petició a Suïssa per aclarir el finançament del Tsunami. A més, recorda que la investigació ha resultat complexa i ha requerit actuacions fora d’Espanya amb l’emissió de comissions rogatòries internacionals i ordres europees de recerca als Estats Units, Suïssa, Canadà i Països Baixos, que van necessitar successives ampliacions, cosa que ha portat períodes més llargs per a la seva execució. Per tot això, explica que prorroga la causa inicialment fins al 29 de juliol, sense perjudici de les pròrrogues successives per períodes de sis mesos o inferiors que poguessin acordar-se si escau abans de la finalització d’aquest termini.

  En la seva resolució, el magistrat insisteix que del resultat de les investigacions practicades s’infereix indiciàriament que el Tsunami va ser una organització estructurada, jerarquitzada i amb vocació de permanència, dirigida per diverses persones amb rols diversos que estenien el seu àmbit d’actuació en parcel·les determinades i amb altres persones a càrrec seu, la finalitat essencial de les quals era subvertir l’ordre constitucional, desestabilitzar econòmicament i políticament l’Estat i alterar greument l’ordre públic mitjançant la mobilització social massiva.

  Afegeix que el Tsunami va ser fruit d’una planificació efectuada per diferents persones per executar accions de gran envergadura, amb vocació de permanència, capaces de mobilitzar una massa de persones de manera que comprometessin l’estabilitat econòmica, social, empresarial i institucional d’Espanya. Explica que la seva gestació es planificava des de temps enrere i que el seu llançament va tenir lloc el 28 d’agost del 2019 com a iniciativa de mobilització social en resposta a la sentència de l’1-O del Tribunal Suprem.

  Per al jutge, resulta rellevant constatar com “es fa referència al fet que Òmnium Cultural informés directament l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, i considera, basant-se en la informació facilitada per la Guàrdia Civil, que tant aquesta entitat com Puigdemont podrien haver participat en l’aparició de l’organització, extrems que s’hauran d’aclarir en la investigació”.

  (Visited 37 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari