El jutge Aguirre prorroga la instrucció de la trama russa del procés independentista

El magistrat hauria trobat "estretes relacions" entre els investigats i els serveis secrets i diplomàtics russos

  A l'esquerra, l'exresponsable de relacions internacionals de CDC, Víctor Terradellas, acompanyat del seu advocat (ACN)

  El magistrat del Jutjat d’Instrucció número 1, Joaquín Aguirre, ha prorrogat sis mesos la investigació de la trama russa del procés independentista català -cas Voloh-, la qual implica a l’exresponsable de relacions internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Víctor Terradellas, al cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, i a l’informàtic Jaume Cabaní, entre d’altres. Aguirre hauria trobat “estretes relacions” entre els investigats i ciutadans russos, alemanys i italians.

  En la interlocutòria, el jutge constata que, després de revisar part important de la documentació en les diferents peces de la causa, ha trobat dades que confirmarien les “estretes relacions personals existents entre alguns dels investigats” amb persones de nacionalitat russa, alemanya o italiana, alguns d’ells mentre ocupaven càrrecs diplomàtics o relacions amb els serveis secrets russos. Segons Aguirre, l’objectiu dels investigats era la “influència política i econòmica per a la desestabilització de la democràcia i la Unió Europea (UE), conseqüències entre les quals es podria produir la sortida d’Espanya de la UE per causa de la independència unilateral de Catalunya secundada pel govern rus”.

  El magistrat argumenta que necessita allargar la instrucció per la “complexitat de la causa”, perquè hi ha desenes de milers de folis de documentació administrativa adjunta i encara hi ha molta per revisar. A això li suma els “voluminosos informes remesos per la policia judicial”: “Resulta impossible acabar la instrucció, motiu pel qual procedeix mantenir la declaració de complexitat de la causa i la pròrroga de la instrucció per un termini de sis mesos a comptar des de l’1 de febrer del 2024”.

  Aguirre parla en el text de dues reunions amb Terradellas i persones russes, una d’elles a la Casa dels Canonges en presència de Puigdemont, just abans de la declaració unilateral d’independència (DUI) al Parlament. El magistrat explica, a més, que el 28 de desembre passat va rebre al jutjat una carta anònima amb retalls de premsa elaborats per un equip d’investigació periodística internacional on es confirmaria aquesta trobada. Aquesta documentació també fa referència a l’oferiment de diversos milers de soldats i milions de dòlars a canvi que una Catalunya independent fos una Suïssa de les criptomonedes.

  També consta acreditat, diu la interlocutòria, que Alay va tenir amb l’advocat Gonzalo Boye una sèrie de converses per missatge que “revelen de manera inequívoca els seus contactes amb alts càrrecs del Kremlin”, abans i després de la DUI. En una d’elles es refereixen a la necessitat que Puigdemont no critiqui l’actitud de Rússia i Bielorússia respecte al dissident rus Aleksei Navalni. Els contactes eren d’alt nivell, continua, perquè Terradellas tindria fins i tot coneixement de la intenció de Rússia d’envair Ucraïna. Un cop Terradellas va ser detingut, els contactes els hauria continuat Alay.

  (Visited 108 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari