Catalunya tanca el 2023 amb l’atur més baix des del 2007 en un quart trimestre

L'ocupació bat un rècord amb 3,7 milions de treballadors a finals de l'exercici, un 5,6% més que el 2022

Oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)
Oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)

Catalunya ha tancat el 2023 amb xifres rècord d’ocupació per aquesta època de l’any, amb 3,7 milions de persones treballant, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb tot entre octubre i desembre, l’increment d’ocupació s’ha estancat amb només 200 feines més (+0,01%) que a l’estiu.

El segon any de vigència de la reforma laboral ha acabat amb 197.600 ocupats més (+5,62%) que el 2022. A tancament d’any, la taxa d’atur ha repuntat lleugerament fins al 8,95%, però és la més baixa per aquesta època des del 2007.

Des del punt més àlgid d’afectació per covid, l’indicador de desocupació s’ha reduït en prop de 5 punts.Tot i marcar una xifra històricament baixa, els aturats han notat un creixement de 20.900 persones en tres mesos, fins a les 366.300 persones. En comparació amb l’any passat, hi ha 20.900 desocupats menys, un 5,4%, xifra que es manté per sobre del 5% en els últims tres trimestres.

En aquest trimestre la població activa –és a dir les persones que treballen o volen fer-ho– ha marcat el registre més alt de la sèrie històrica amb 4,08 milions de catalans, 176.600 persones més que l’any passat.Catalunya ha arribat a finals de desembre amb 3.716.400 persones treballant, amb un lleuger increment del 0,01%.

La dada no s’havia assolit mai i ha superat els màxims del 2008, quan es van arribar als 3,6 milions de treballadors. La crisi financera va retallar dràsticament aquest indicador, que no va superar els 3,2 milions d’ocupats fins al segon trimestre del 2019. Amb aquest rècord, Catalunya ja porta tres trimestres consecutius trencant els registres d’ocupació.

Temporalitat al mínim
Durant el segon any amb la reforma laboral completament en vigor, s’ha notat un impuls de l’ocupació indefinida, amb 182.600 assalariats més amb aquest tipus de contracte que el 2022. Entre octubre i desembre, però, s’han registrat 23.000 contractes indefinits menys que a l’estiu. D’altra banda, els assalariats amb un contracte temporal han passat del 20,2% fa dos anys al 13,3%, assolint un mínim històric.

La retallada s’ha notat més entre les dones, encara que són elles les que firmen el 55% dels contractes temporals. Així doncs, en un any, el percentatge de dones amb un contracte temporal s’ha reduït en 2,1 punts i el dels homes de dues dècimes. En aquest quart trimestre la bretxa de gènere encara era de tres punts amb les dones amb un 15% de temporalitat i els homes amb un 11,6%. En tots dos casos es tracta de la dada més baixa dels registres que es remunten al 2002.

(Visited 23 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari