Brussel·les xifra en 132 milions d’euros el cost de fer oficials a la UE el català, l’euskera i el gallec

La Comissió Europea indica en un informe preliminar que l'estimació es basa en els càlculs fets pel gaèlic l'any 2015

Ordre del dia del Consell d'Afers Generals d'aquest 19 de setembre on s'ha debatut l'oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE (Albert Cadanet, ACN)
Ordre del dia del Consell d'Afers Generals d'aquest 19 de setembre on s'ha debatut l'oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE (Albert Cadanet, ACN).

La Comissió Europea xifra en 132 milions d’euros l’any el cost de fer oficials a la Unió Europea (UE) el català, el basc i el gallec. Aquesta és la xifra a la qual apunta l’executiu comunitari en un informe preliminar sobre l’impacte financer de l’oficialitat de les tres llengües, tal com ha avançat ‘El País’ i ha confirmat l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Brussel·les indica en el document que el cost de l’oficialitat de cadascuna de les llengües és de 44 milions d’euros, per la qual cosa la xifra s’enfila fins als 132 milions per a les tres. En el document, la Comissió Europea indica que l’estimació es basa en els càlculs fets pel gaèlic l’any 2015 i que per ser més “acurada” s’hauria de tenir en compte altres factors.

L’executiu comunitari subratlla que per fer una estimació més exacta del cost d’afegir una llengua al règim lingüístic de la UE cal tenir en compte la contractació de personal de traducció, interpretació, revisió legal i publicació per a les institucions i les agències de la UE, així com el cost d’organitzar processos de concurs i de selecció. També apunta que depèn dels professionals que hi hagi disponibles per a cada llengua.

Brussel·les indica que el cost també depèn de les bases de dades terminològiques existents i les bases de dades “necessàries per alimentar la maquinària de traducció”. “Si no existeixen (…), es necessitarà inversió per generar memòries de traducció i i tecnologia i equipament tècnic per desenvolupar-ho”, diu el text.

(Visited 69 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Brussel·les xifra en 132 milions d’euros el cost de fer oficials a la UE el català, l’euskera i el gallec”

Feu un comentari