La connexió del museu de Tatxo Benet amb la tupinada de Begur

La promotora andorrana-suïssa ha destruït el bosc de la cala Sa Riera

Tatxo Benet

El CEO de Mediapro, Tatxo Benet, té una espaterrant mansió a la cala Sa Tuna, al municipi de Begur. Molt a prop de casa seva, la promotora andorrana-suïssa Stoneweg ha edificat una urbanització de 52 habitatges a la cala Sa Riera, que s’ha carregat tres hectàrees de bosc mediterrani i ha encès la indignació dels veïns de la zona per les greus irregularitats que acumula.

La polèmica promoció Jardins de Sa Riera Living ha acabat als tribunals i els activistes de la plataforma SOS Costa Brava exigeixen el seu enderrocament. De moment, els compradors interessats són advertits pel Registre de la Propietat dels litigis que té pendents aquesta urbanització, que posen en parèntesi la seva legalitat.

Aliè al malestar social i ecologista que provoca aquesta promoció immobiliària de Begur, que ha concitat nombroses mobilitzacions i manifestacions en contra, Tatxo Benet s’ha aliat amb una de les filials d’aquesta companyia andorrana-suïssa per posar en marxa el seu Museu de l’Art Prohibit, que exhibeix a la Casa Garriga Nogués, de Barcelona. En efecte, la societat Varia Investment Cultural SL, vinculada al grup Stoneweg, s’encarrega de la gestió i explotació de la col·lecció artística que ha adquirit, en els últims cinc anys, aquest soci i actual CEO de Mediapro.

El Museu de l’Art Prohibit exhibeix una quarantena d’obres d’artistes visuals com Francisco de Goya, Gustav Klimt, Pablo Picasso, Ai Weiwei, Robert Mapplethorpe, Andy Warhol, Tania Bruguera, Eugenio Merino, Núria Güell o Levi Orta. Però la mateixa sensibilitat social que demostra Tatxo Benet en la defensa de la llibertat d’expressió no la té, curiosament, amb els estralls ecològics provocats pel grup Stoneweg a Begur.

Varia Investment Cultural SL, el soci de Tatxo Benet, també va impulsar el polèmic museu franquícia de l’Hermitage, que s’havia d’ubicar al port de Barcelona i que, després d’un dur enfrontament polític, va ser descartat per l’Ajuntament d’Ada Colau. Actualment, aquesta filial del grup Stoneweg s’encarrega de l’explotació del restaurat Palau Martorell, a Barcelona, i projecta obrir el The Factory Museum a l’antiga fàbrica Godó i Trias de l’Hospitalet.

En cartera, el grup que presideix, des de Ginebra Jaume Sabater Jr. té l’ambiciós projecte de construir una platja urbana i un parc de surf a Madrid, que s’ubicaria al costat de l’estadi de l’Atlètic de Madrid. També s’està bellugant per treure profit de la Copa Amèrica de vela que s’ha de celebrar l’any vinent a Barcelona.

Oficialment, el grup Stoneweg opera des de Suïssa, però els recursos que gestiona estan connectats amb Andorra. El pare del CEO d’aquest hòlding era Jaume Sabater –recentment traspassat–, que va ser director general d’Andbank (1998-2008) durant els anys que la família Pujol operava intensament amb aquesta entitat andorrana.

Posteriorment, Jaume Sabater va crear un “banc paral·lel” que canalitzava els fons opacs d’Andbank cap a una xarxa societària amagada en paradisos fiscals. Les seves oficines van ser escorcollades per la Guàrdia Civil en el marc de l’operació del 3%.

Roures es dedicarà als negocis immobiliaris

Després de la seva sortida de la direcció executiva de Mediapro, Jaume Roures ha anunciat que es pensa dedicar als seus negocis personals, on té posats els ous en diversos sectors: immobiliari, mediàtic (Público.es), editorial (Navona), hostaleria i restauració (Fermí Puig, l’Odissea de l’Empordà, Mas Sorrer…), etc. També ha manifestat el seu interès per desenvolupar el Catalunya Media City, un ambiciós projecte audiovisual-immobiliari que aniria ubicat a la zona de les Tres Xemeneies, a Sant Adrià de Besòs, i que compta amb la decidida implicació de la Generalitat de Pere Aragonès.

Dels múltiples negocis que va fer amb l’Ajuntament d’Ada Colau, Jaume Roures va adquirir el compromís d’edificar 350 pisos d’habitatge social, en col·laboració amb la Fundació Habitat 3. Però aquest projecte ha quedat empantanegat i pendent de l’adjudicació dels fons Next Generation. En les seves aventures immobiliàries l’ajudarà el fet que Maria Sisternas, una ex-Mediapro, sigui la directora general de l’Incasòl.

Mediapro depèn de LaLiga del ‘fatxa’ Javier Tebas

Tatxo Benet és un independentista convençut, però ha de viure la paradoxa que el principal client i la gran font d’ingressos de Mediapro és la Lliga de Futbol Professional espanyola (LaLiga), presidida fins fa pocs dies per Javier Tebas, un antic militant de Fuerza Nueva i votant confés de Vox. Javier Tebas acaba de dimitir del seu càrrec per presentar-se a la reelecció durant quatre anys més. Tot fa pensar que obtindrà el suport dels 42 clubs professionals que integren LaLiga. En tot cas, abans de plegar, Javier Tebas va deixar lligat un nou contracte amb Mediapro, que li garanteix la producció i comercialització internacional dels partits fins a l’any 2029.

Amb tot, el sucós negoci amb LaLiga és insuficient per equilibrar els comptes de Mediapro, que arrossega un endeutament de 435 milions d’euros i té plets multimilionaris pendents de resoldre a França i a Itàlia. No se sap què pensen fer amb la companyia els misteriosos xinesos que, des de l’any 2018, controlen Mediapro. S’ha dit que pensen trossejar-la i vendre-la i que aquesta havia estat la causa de la sortida de Jaume Roures.

El cert és que, després d’haver invertit més 1.500 milions en aquest grup, mai ningú ha vist la cara dels xinesos de Southmedia Wind i Kunshan Technology, que tenen el 85% de Mediapro.

*Pots llegir l’article sencer al núm. 1554 De l’edició en paper d’El Triangle.

(Visited 2.771 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari