El Suprem rebutja el recurs de Laura Borràs contra la decisió de la JEC de deixar-la sense escó

L’alt tribunal constata que la condemna penal és incompatible amb un càrrec representatiu

  La presidenta de Junts, Laura Borràs, en el 83è aniversari de l'afusellament a Lluís Companys (ACN)

  El Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat el recurs de la presidenta de Junts Laura Borràs contra la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que va deixar sense efecte la seva credencial de diputada al Parlament de Catalunya, després de la condemna penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

  El tribunal ha refusat tots els motius del recurs de Borràs i ha subratllat que la condemna penal és incompatible amb el desenvolupament del càrrec representatiu que exercia, d’acord amb la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). La incompatibilitat, continua el Suprem, es pot apreciar en el moment d’accedir a l’escó o bé de forma sobrevinguda, com ha passat en aquest cas.

  “Estem, per tant, no davant la invalidesa de l’elecció, sinó davant d’un impediment per seguir exercint el càrrec electiu, després d’haver accedit a l’escó”, diu el TS, que afegeix que no hi ha necessitat de la intervenció del Parlament ni del seu reglament de funcionament. Pot actuar la cambra o l’administració electoral corresponent aplicant directament la LOREG.

  Així doncs, l’alt tribunal no té dubtes sobre la constitucionalitat de la decisió, encara que la sentència no sigui ferma, ni tampoc sobre la proporcionalitat i legitimitat d’aquesta mesura amb relació als requisits d’elegibilitat. En aquest sentit, el Suprem recorda una sentència del Tribunal Constitucional del 1999 que subratlla que “si és exigible una certa exemplaritat social a qui exerceix qualsevol funció pública, amb més intensitat ha de fer-se respecte a aquells càrrecs la funció dels quals consisteix, precisament per ser representants dels ciutadans, a actuar de manera directa en els assumptes públics”.

  (Visited 44 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari