Sis anys de l’1-O: l’independentisme es desploma entre els joves, el grup d’edat menys sobiranista

Els partidaris del sí a un referèndum valoraven amb un 7,3 sobre 10 al Govern català el 2017 i ara el suspenen, segons el CEO

Una manifestant amb una estelada a la plaça d'Espanya, participant a la manifestació convocada per l'ANC amb motiu de la Diada del 2023 (Jordi Borràs, ACN)
Una manifestant amb una estelada a la plaça d'Espanya, participant a la manifestació convocada per l'ANC amb motiu de la Diada del 2023 (Jordi Borràs, ACN).

El suport a l’independentisme s’ha desplomat entre els joves durant els sis anys d’ençà del referèndum de l’1-O, segons els baròmetres del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) analitzats per l’Agència Catalana de Notícies (ACN). A l’octubre del 2017, el 52% dels enquestats entre 18 i 34 anys es mostraven favorables a separar-se d’Espanya i un 41%, en contra. A l’últim estudi els joves sobiranistes van caure 16 punts fins al 36%. Aquesta franja d’edat és ara la menys favorable a una secessió.

Els qui aposten per continuar a l’Estat pugen 12 punts respecte el 2017 fins al 53%. Entre el conjunt de la població, els que votarien sí a un plebiscit valoraven amb un 7,3 sobre 10 al Govern català l’any 2017, una xifra que ara cau al 4,6.

L’independentisme va assolir un suport del 48,7% de la població a l’enquesta que el CEO va fer en les setmanes immediatament posteriors a l’1-O, el valor màxim des de llavors. En l’últim baròmetre, amb el treball de camp elaborat entre maig i juny d’aquest any, la xifra ha caigut fins al 41,8%. Per contra, els unionistes han crescut del 43,6% la tardor de fa sis anys al 52,5% actual.

Els suports a una i altra posició s’han capgirat a diverses franges d’edat, amb una caiguda sobiranista de 10 punts en la franja entre 50 i 64 anys i de dos punts en els majors de 64 anys i entre els de 35 i 49 anys. Entre els votants més joves la caiguda és més clara: 17 punts entre els de 18 a 24 anys i més de 14 entre els de 25 a 34 anys.

(Visited 436 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari