El Suprem revisa aquest dijous els recursos de Vox i Cs contra els indults a dirigents independentistes

Els magistrats han de decidir primer si les dues formacions polítiques tenen legitimació per impugnar els indults

Els 12 acusats del procés al Suprem
Els 12 acusats del procés al Suprem

La Secció Cinquena de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem es reuneix aquest dijous per resoldre els recursos de Vox i Cs contra els indults que el govern central va concedir a l’expresident d’Òmnium Jordi Cuixart i el de l’ANC Jordi Sánchez, fet que pot afectar altres líders condemnats i indultats. Fonts del Suprem expliquen a l’ACN que la primera tasca dels magistrats serà determinar si aquestes dues formacions polítiques tenen, o no, legitimació per poder impugnar aquella decisió. En cas que concloguin que no, decauran els recursos, mentre que si els reconeixen la legitimació, entraran en el fons de la qüestió i analitzaran si els indults van ser concedits d’acord amb la legalitat, o no.

D’aquesta manera, encara no se sap si el Suprem avançarà una decisió aquest mateix dijous, sigui quina sigui la decisió sobre la legitimació dels partits per presentat recurs, o bé si allarga el debat i deixa la conclusió per a futures reunions. Els recursos de Cs i de Vox arriben a deliberació després d’una tramitació accidentada al Suprem.

El gener del 2022 la mateixa Secció Cinquena del Suprem va concloure –tal com demanava l’Advocacia de l’Estat- que les dues formacions no estaven legitimades per recórrer. Però quatre mesos després, el maig del 2022, el trasllat de la ponent del cas, la progressista Ángeles Huet, va fer canviar les majories de la sala en favor del sector conservador, que va forçar un canvi de criteri sobre la legitimació de PP i Vox i va admetre a tràmit els recursos.

El maig del 2022, fruit de la derogació del delicte de sedició, el Suprem ja va arxivar els recursos presentats contra l’indult a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull, condemnats només per sedició. La decisió del Suprem sí que pot afectar els recursos presentats contra els indults a Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, que a més de sedició van ser condemnats per malversació.

(Visited 29 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari