L’Eurocambra reclama a Espanya una investigació “efectiva” del Catalangate

Els eurodiputats demanen "aclarir" l'espionatge als 65 independentistes espiats i implicar l'Europol

Votació del ple del Parlament Europeu a Estrasburg (UE/ACN)

El Parlament Europeu ha demanat a Espanya una investigació “completa, justa i efectiva” dels casos d’espionatge, entre ells del Catalangate. Amb 411 vots a favor, 97 en contra i 37 abstencions, els eurodiputats han donat llum verda al ple a les recomanacions elaborades pel comitè que ha abordat durant un any i mig els casos d’espionatge amb programaris com Pegasus a la Unió Europea (UE). En l’apartat de recomanacions a Espanya, els eurodiputats demanen “aclarir” l’espionatge als 65 independentistes espiats, inclosos els 47 no reconeguts pel CNI.

Concretament, el text inclou cinc recomanacions de l’Eurocambra a les autoritats espanyoles. A banda de la investigació de l’espionatge, les insta a cooperar amb els tribunals per donar una “reparació legal” a les víctimes i garantir que hi hagi investigacions judicials “imparcials”, que es facin “sense retard” i amb recursos “suficients”. Els eurodiputats també demanen començar la reforma del marc legal del CNI i sumar l’Europol a les investigacions perquè aporti la seva “expertesa tècnica”.

A banda de l’apartat de recomanacions a Espanya, el document inclou referències al Catalangate en només un paràgraf que es limita a explicar els fets revelats. Apunta que, segons CitizenLab, a Espanya hi ha hagut dos tipus d’espionatge, un a membres del govern espanyol i un altre a l’independentisme català. En el cas del segon, apunta que les autoritats espanyoles han reconegut l’espionatge a 18 persones, mentre hi ha “poca claredat” sobre la situació de les 47 restants revelades per CitizenLab.

El text condemna “amb força” l’espionatge de governs i institucions dels Estats membre a membres de l’oposició, jutges, fiscals, advocats i periodistes, entre d’altres. En aquest sentit, els eurodiputats constaten amb “gran preocupació” que el marc de governança de la UE és “inadequat” per “respondre als atacs a la democràcia, els drets fonamentals i l’estat de dret” que suposa l’espionatge.

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari