Podem consulta a la militància sobre la negociació amb Sumar

Les converses entre ambdues formacions continuen sense concrecions a 36 hores del límit per registrar les coalicions

  La secretària general de Podem, Ione Belarra (Podem/ACN)

  La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha anunciat aquest dijous una consulta a la militància sobre la possibilitat d’assolir un acord amb Sumar per presentar-se en coalició. En una publicació a Twitter, Belarra ha admès que les negociacions “no estan sent fàcils” quan només queden 36 hores per a l’hora límit de registre de les coalicions que podran concórrer a les eleccions del 23-J.

  Malgrat que s’esgota el termini, Podem pregunta a la militància si “accepta que el Consell de Coordinació de Podem, seguint el criteri d’unitat que va marcar el Consell Ciutadà Estatal, negociï amb Sumar i, si és el cas, acordi una aliança electoral entre Podem i Sumar”. La consulta ha quedat oberta aquest dijous a les 13:30 hores i acabarà aquest divendres a les 10 del matí.

  En cas que la militància opti majoritàriament pel ‘sí’, deixarà la negociació en mans del Consell de Coordinació de Podem, el secretariat. Aquest organisme està format per 25 persones entre les quals hi ha la ministra Irene Montero, el portaveu al Congrés, Pablo Echenique, i el president del grup parlamentari al Congrés, Jaume Asens.

  La presència o no de Belarra i de Montero a una llista de Sumar i Podem s’ha convertit en un dels esculls de les negociacions. La plataforma de Yolanda Díaz s’inclina per prescindir de les dues ministres a les llistes i ha donat a Podem un termini d’un dia per negociar, fet que la formació morada veu com un intent de “torpedinar la unitat”, en paraules del portaveu de la formació, Pablo Fernández.

  Les negociacions entre Podem i Sumar continuen mentre diverses formacions han anunciat en les últimes hores que han assolit acords per concórrer a les eleccions sota el paraigua de Sumar, com En Comú, Más Madrid, Compromís, Chunta Aragonesista, IU, Verds Equo, Aliança Verda, Batzarre, Iniciativa del Pueblo Andaluz, Proyecto Drago i AraMés (Balears). Adelante Andalucía ha decidit finalment intentar concórrer en solitari a una sola demarcació andalusa.

  Pressions a Catalunya i l’Aragó

  Paral·lelament, els líders de Podem a Catalunya i l’Aragó estan pressionant la direcció perquè rebaixi plantejaments i tanqui l’acord amb Sumar. La líder de Podem a la comunitat aragonesa, Maru Díaz, ha anunciat que deixa la secretaria general del partit després d’aquests comicis i que ja no anirà a les llistes.

  A Catalunya, membres de la direcció de Podem i militants han impulsat un manifest per reclamar una coalició i que es defugi del “clima de confrontació” que s’ha viscut en les últimes setmanes. Després que l’exsecretari general de Podem, Pablo Iglesias, assenyalés els comuns com un obstacle per a l’acord, des de Podem Catalunya rebutgen que s’utilitzi la unitat que hi ha a Catalunya com a “mesura de pressió” de les negociacions, i refermen la voluntat de mantenir la unitat.

  (Visited 41 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari