Goldman Sachs es posa seriós amb Laporta i li exigeix el pagament de 250 milions

El banc nord-americà s'ha negat a refinançar-li el crèdit operatiu del 2021 (465 milions) i ha d'afrontar els 70 milions del primer termini, igual que els 180 milions de bestreta de l'Espai Barça

Joan Laporta
Joan Laporta.

En aquests moments, el més destacat del pla de viabilitat de Joan Laporta per posar ordre econòmic i financer al club és que no seria viable. Si més no, costa d’entendre que es donin les circumstàncies i les operacions necessàries i suficients per complir els tres objectius previstos: el primer, tancar l’exercici el 30 de juny amb un superàvit de 250 milions com exigeix LaLiga; el segon, oferir garanties a LaLiga per continuar tancant amb beneficis els següents, 2023-24 i 2024-25; i el tercer, resultant d’aplicar una política aguda i radical de màxima austeritat a les despeses i de destacats ingressos extraordinaris, situar el marge salarial en 1:1 per poder atacar els fitxatges, entre ells Messi, destinats a competir per la Champions la temporada vinent.

L’escenari continua sent crític perquè, d’entrada, Laporta suarà per arribar al 30 de juny amb possibilitats de retallar un dèficit ordinari de 200 milions i almenys salvar part dels 640 milions de les palanques en forma de beneficis. Això significa que el sacrifici de vendre actius com els drets de TV de la Lliga durant 25 anys i altres valors digitals no haurà servit de gaire, només per posar draps calents a un dèficit pressupostari resultat de gastar en excés i descontroladament, combinat amb l’estrepitós fracàs de les estratègies comercials i la trista realitat de que el Barça de Laporta ha estat l’únic club dels grans d’Europa incapaç de recuperar els nivells d’ingressos previs a la pandèmia.

El càlcul més precís, doncs, apunta que gairebé la meitat de les palanques (640 milions) serviran per tapar forats de més de 200 milions. Només pot alleujar aquest panorama tan pessimista algun traspàs que deixi grans beneficis també abans del 30 de juny com el de Raphinha o el d’Ansu Fati per citar dos jugadors als quals Xavi està disposat a sacrificar. El cas d’Ansu, que de moment no accepta sortir, seria l’ideal ja que com a jugador del planter figura al balanç a cost zero, mentre que Raphinha arrossega una forta amortització pendent, del 80% del cost fa un any.

La venda de BLM, l’última joia de la corona del Barça, el millor dels seus negocis d’explotació al marge del matchday i no compromès en el pack de futur absorbit pels inversors en el finançament de l’Espai Barça, seria una ocasional i més que possible venda, segons els experts, per regular un dels dos exercicis, l’actual o el següent. El valor de BLM és certament atractiu, de l’ordre de 200 milions pel 49% de la societat, si bé aquesta compensació, d’acord amb la nova normativa de LaLiga, només tindria efectes en l’àmbit de millora del balanç, en cap cas a la modificació en positiu del marge salarial.

En realitat, el pla de viabilitat de Laporta no contempla una regeneració sòlida, eficient i estructural de l’activitat econòmica, sinó només la compulsió per continuar fitxant i afeblint els debilitats pilars financers, econòmics i patrimonials del club. Goldman Sachs ha estat qui li ha posat certa moderació i límits a aquesta obsessió de Laporta, negant-se a renegociar el crèdit operatiu de 590 milions que li va ser concedit el 2021 amb una carència fins a la temporada 2023-24 per començar a tornar-lo.

Una part de 125 milions li va ser exigida en forma d’amortització amb motiu de la venda del 15% dels drets de TV aquesta temporada, drets que Goldman Sachs tenia pignorats com a part de la garantia creditícia. El primer termini del principal pendent, 465 milions més interessos, ha de ser satisfet en el nou exercici mitjançant un primer pagament de 70 milions.

Paral·lelament, Goldman Sachs tampoc ha perdonat la devolució dels 180 milions anticipats per a l’Espai Barça des de fa tres anys, que també ha reclamat íntegrament i recuperat dins dels 1.450 milions acordats per posar-lo en marxa.

Aquestes obligacions de pagament, escrupoloses per part de Goldman Sachs, però justificades a la vista de la frivolitat i morositat de la gestió de Laporta, situen el fons d’inversió a la primera línia com a futur beneficiat de la conversió del club en SA quan el Barça de Laporta no pugui fer front ni tan sols als 100 milions d’interessos anuals del pla, abans fins i tot de començar a tornar el préstec de l’Espai Barça, una impotència financera que el mateix acord contempla que es produirà a partir del 2025.

A la cantonada, segons el pla estratègic per a l’exercici 2023-24, la pressió sobre Laporta per vendre jugadors tornarà a ser crítica si vol equilibrar el pressupost i el marge salarial a costa d’operacions de jugadors que, convé insistir-hi, han d’accedir a ser traspassats abans d’una determinada data perquè els comptes quadrin.

El singular cas de Frenkie de Jong l’estiu passat, que va denunciar un veritable assetjament per part de la junta de Laporta per acceptar una oferta del Chelsea, és il·lustratiu de com es poden crispar les relacions entre la junta i un vestuari al qual, a més , Laporta ha enviat algun missatge insinuant sacrificis i retallades.

Difícil d’entendre que, mentre la directiva de Laporta acomiada empleats tan febrilment com els havia incorporat fa dos anys, continua dinant en els restaurants més cars, viatjant com a magnats i sospirant per fitxar Messi i altres cracs, els jugadors de Xavi no acabin de veure clar aquest tipus notícies, sobretot aquells que, com Gavi, Araujo, Balde, Marcos Alonso o Iñaki Peña, segueixen amb els seus contractes a l’aire perquè Laporta continua amb el marge salarial excedit.

Paradoxal, si més no, el contrast d’aquests aires de grandesa de Laporta davant l’evidència d’una temporada que arrenca amb més despeses i molts menys ingressos pel trasllat a Montjuïc, l’obligatorietat de tornar-li a Goldamn Sachs el préstec i les exigències de LaLiga, insalvables, si no és demostrant uns dots i habilitats per a la gestió econòmica, financera i patrimonial que precisament al president blaugrana, menys que a ningú, se li poden suposar. Ve un altre desastre sense precedents.

(Visited 8.850 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari