Site icon El Triangle

El punt d’inflexió gironí

Per motius professionals i inquietuds personals he seguit de ben a prop la campanya de les eleccions municipals a Catalunya. Segurament, una de les grans sorpreses d’aquests comicis ha estat la victòria del PSC i de Sílvia Paneque a Girona. Els propers dies i les properes setmanes seran claus per dilucidar si aquest triomf s’acaba materialitzant en una alcaldia socialista o bé si les tres forces independentistes (Guanyem, Junts i ERC) es posen d’acord i ho eviten. Dic eviten perquè a les tres candidatures secessionistes els uneix poc més que el procés independentista. Només cal recordar que Guanyem és una candidatura vinculada a la CUP, mentre que Junts és un força conservadora a la qual hi pertanyen els exalcaldes Carles Puigdemont i Marta Madrenas.

Passi el que passi, tinc la sensació que el triomf socialista ha marcat un punt d’inflexió en diferents sentits. Durant la campanya Junts i la seva candidata, l’exconsellera Gemma Geis, han repetit en retirades ocasions que Girona és “el far de la independència i de la llibertat dels nostres ciutadans.” Atenent els resultats, una bona part de les veïnes i dels veïns ha votat també perquè el govern municipal abandoni la retòrica buida i la falsa èpica i es posi a treballar per objectius molt més amplis. En altres termes, que l’Ajuntament abandoni el tancament i el provincianisme i es plantegi fites molt més ambicioses que realment transformin la ciutat. Cal tenir present, a més, que bona part de les iniciatives i dels projectes que avui en dia té una administració requereix de la suma, la col·laboració i la coordinació d’altres institucions, motiu pel qual resulta especialment rellevant teixir complicitats i acords. No tinc clar que amb l’eslògan que Girona és “el far de la independència” es vagi gaire lluny…

En tot cas, i tenint també en compte el que està succeint en d’altres pobles i ciutats, resulta força curiós que les forces independentistes avantposin a l’hora de pactar la secessió (una qüestió sobre la qual poden debatre els ajuntaments, però que no té pràcticament cap mena d’incidència en el dia a dia de la gent més enllà de discursos que poden generar molta eufòria en una part de la ciutadania i molt desànim en una altra part) per damunt d’un programa de govern que és el que al final canviarà (a millor o a pitjor) la vida de la població.

Els resultats electorals també evidencien que res és etern i que res dura per sempre. Durant anys, Junts s’ha pensat que Girona era seva i que podia fer i desfer com si res. Amb el pretext independentista i en el context, segons deien, de “repressió”, tot s’hi valia a l’hora de legitimar qualsevol actuació política. Per això ara, el nucli més dur de Puigdemont, començant per l’expresident Quim Torra, ha començat a atiar la por del que suposaria per a la ciutat el fet que el govern municipal estigués encapçalat per una alcaldessa socialista. En una piulada, l’expresident català assegurava que “com a gironí d’adopció em nego a considerar aquesta fatalitat que ens cauria a sobre. Girona ha votat independència, doncs que hi hagi un alcalde independentista.” Jugar amb el temor de la població o qüestionar la legitimitat de l’elecció d’un càrrec públic no dista gaire de l’estratègia que utilitzen les formacions ultraconservadores europees o figures com Bolsonaro o Trump. Seria igual de legítim una alcaldia socialista que una d’independentista.

En clau política, però, hi hauria una gran diferència: la primera opció donaria resposta al que han reclamat les urnes, que no és altra cosa que canvi de gestió i de prioritats, respecte al pluralisme polític i trencament de blocs. I la segona, en canvi, seria un acord a la defensiva per preservar o introduir els mínims canvis en una estructura política que mantindria, de forma irreal, Girona com a “far independentista”. Ens esperen dies molt trepidants. Veurem si es materialitza el canvi o, si del contrari, es manté el far independentista (amb cada dia menys llum).

Exit mobile version
Aneu a la barra d'eines