Els propietaris forestals alerten que les pluges només han estat “un respir” i que el bosc continua sent “un polvorí”

El sector assegura que hi ha molta massa forestal morta per la sequera i reclama més gestió

Finca cremada pel foc del Pont de Vilomara i Rocafort. En aquesta, de titularitat pública, és on s'han començat a fer treballs (Nia Escolà, ACN)
Finca cremada pel foc del Pont de Vilomara i Rocafort. En aquesta, de titularitat pública, és on s'han començat a fer treballs (Nia Escolà, ACN).

Les pluges dels darrers dies han ajudat a reduir l’estrès hídric dels arbres, però no han estat suficients i el bosc continua sent “un polvorí”. Així ho ha explicat a l’ACN el president de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), Just Serra, qui ha assegurat que la sequera ha fet que hi hagi molta massa forestal morta, que representa “un perill” davant d’un foc.

Ara caldrà veure què passarà al juny i si hi ha més pluges que permetin reduir el risc. Per Serra, l’única manera de lluitar contra els focs és fer gestió forestal. A Catalunya, gairebé el 65% del territori és massa forestal i el 70% està en mans privades. BOSCAT agrupa 25 associacions forestals, 2.000 propietaris i més de 200.000 hectàrees de bosc.

“Un miratge”. El president de BOSCAT, Just Serra, defineix així les pluges dels darrers dies, que han contribuït a millorar la situació dels boscos, però que no han estat suficients per reduir el risc d’incendi i revertir la sequera que viu Catalunya. En la mateixa línia s’ha expressat la directora general d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, qui ha afegit que ara caldrà veure si aquestes pluges han estat “puntuals” o bé l’inici d’un canvi de tendència, amb un mes de juny més plujós que permetria entrar en una campanya d’incendis “més normal” i no tan complexa.

“La legislatura dels boscos”

El Govern català i els propietaris forestals s’han reunit aquest dissabte al Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages, durant l’assemblea anual de la Federació catalana d’associacions de propietaris forestals (BOSCAT). Durant la trobada, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha subratllat que aquesta ha de ser “la legislatura dels boscos”.

“És la nostra obsessió”, ha afegit. En aquest sentit, Jordà ha destacat la importància de “gestionar, salvaguardar i, si cal, pagar la conservació del territori i del paisatge”. “Si no es fa, el país se’n va a la merda, perquè no hi haurà país, només hi haurà àrea metropolitana”, ha subratllat. Per Jordà, no pot ser que la gent només recordi la importància d’un paisatge agroforestal “l’endemà d’un incendi”.

(Visited 38 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari